"Nema novca, nema letova"
73

Osoblje njemačkih aerodroma započelo još jedan štrajk: Žele povećanje plata za 500 eura

L. S.
Foto: EPA-EFE
Članovi osoblja Lufthanse zvižde i ističu plakate tokom štrajka upozorenja na Međunarodnom aerodromu u Minhenu (Foto: EPA-EFE)
Osoblje Lufthanse napustilo je u srijedu posao na pet glavnih njemačkih aerodroma uslijed štrajka, zbog čega je aviokompanija otkazala stotine letova.

Sindikat Verdi pozvao je osoblje u Frankfurtu, Minhenu, Berlinu, Duesseldorfu i Hamburgu da štrajkuju 27 sati.

Lufthansa je uoči štrajka saopštila da očekuje da će moći obaviti 10-20 posto svih planiranih letova. Rečeno je da se karte mogu besplatno rezervisati, a karte za njemačke domaće letove mogu se pretvoriti u željezničke vaučere.

Kompanija je u Frankfurtu otkazala je 80-90 posto od planiranih 600 polazaka i dolazaka same Lufthanse i podružnice Air Dolomiti uoči štrajka. Otkazano je i više od 400 polazaka i dolazaka na aerodrom u Minhenu. Svi polasci Lufthanse iz Berlina i Hamburga su otkazani, kao i većina domaćih letova iz Duesseldorfa.

Sindikat traži povećanje plata od 12,5 posto, ili najmanje 500 eura mjesečno, u pregovorima za otprilike 25.000 zaposlenih, uključujući osoblje za prijavu, rukovanje avionima, održavanje i transport.

Višesatni ili jednodnevni štrajkovi upozorenja uobičajena su taktika u njemačkim pregovorima o ugovoru.

Novonastala situacija u Njemačkoj je veoma frustrirajuća za one koji putuju na posao ili putovanja.