"Ne u naše ime"
60

Osoblje EU uputilo pismo liderima: Predstavljate Evropu kao svjetionik prava, a šutite o Gazi

I. Sa.
Više od 200 članova osoblja institucija i agencija Evropske unije potpisalo je pismo u kojem izražava "rastuću zabrinutost" zbog odgovora EU na humanitarnu krizu u Gazi.

Tvrde da je to u suprotnosti s njenim osnovnim vrijednostima i ciljem promovisanja mira.

Pismo je potpisalo 211 ljudi u ličnom svojstvu građana i upućeno je najvišim zvaničnicima EU, a počinje "najoštrijom osudom napada od 7. oktobra".

Pozivajući se na januarsku odluku Međunarodnog suda pravde koja ukazuje na vjerodostojan rizik za Palestince prema konvenciji o genocidu, u pismu se upozorava da "nastavak apatije EU prema nevolji Palestinaca" rizikuje normalizaciju svjetskog poretka u kojem čista upotreba sile određuje državnu bezbjednost, teritorijalni integritet i političku nezavisnost.

"Upravo da bi spriječili tako sumorni svjetski poredak, naši djedovi i bake su kao svjedoci užasa Drugog svjetskog rata stvorili Evropu", navodi se u pismu te dodaju:

"Stati skrštenih ruku pred takvom erozijom međunarodne vladavine prava bi značilo propast evropskog projekta kako su oni zamislili. Ovo se ne može dogoditi u naše ime".

Pismo je ekskluzivno podijeljeno za Guardian, a napisala ga je mala grupa osoblja, naveo je jedan od organizatora Zeno Benetti.

"Nismo mogli vjerovati da su naši lideri koji su bili tako glasni po pitanju ljudskih prava i koji su Evropu opisali kao svjetionik ljudskih prava odjednom tako šutjeli o krizi koja se odvija u Gazi", rekao je te dodao:

"Kao da se odjednom od nas tražilo da žmurimo na svoje vrijednosti i na vrijednosti za koje smo navodno radili. A za nas to nije bilo prihvatljivo".

Verzija pisma objavljena u petak ne sadrži imena potpisanih jer im je organizator obećao povjerljivost.

U pismu se naglašavaju mnoge nevladine organizacije koje su u više navrata pozivale na prekid vatre.

"Nesposobnost EU da odgovori na ove sve očajnije pozive u jasnoj suprotnosti je sa vrijednostima za koje se EU zalaže i za koje se mi zalažemo", poručeno je, između ostalog.