{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osnove nove politike u borbi protiv ekstremizma

F
7.8.2009. u 15:39
0
0
Osnove nove politike u borbi protiv ekstremizma
0
Osnove nove politike u borbi protiv ekstremizma
Foto: AFP/File
Savjetnik američkog predsjednika Baracka Obame John Brennan predstavio je osnove nove američke politike u okviru borbe protiv ekstremizma.
Rekao je da ciljevi SAD-a ostaju i odlazak iz Iraka i pobjeda nad Al-Qaidom u Afgansitanu i Pakistanu - ali i da SAD žele da izgrade novo partnerstvo s muslimanima širom svijeta, na osnovu uzajamnog poštovanja.

- Kao što su mnogi primjetili, predsjednik ne opisuje ovo što radimo kao „rat protiv terorizma“. To je zato što je terorizam samo jedna taktika - sredstvo da se dođe do cilja, koji je u slučaju Al-Qaide svjetska vladavina islamskog kalifata. Pomiješati ciljeve i sredstva je opasno, jer ako se usredsredimo na taktiku izlažemo se opasnosti da lutamo među terorističkim drvećem ne primjećujući kako oko nas raste šuma ekstremista. Nerazlikovanje ciljeva i sredstava na kraju bi nas porazilo, jer nemoguće je do kraja pobjediti taktiku poput terorizma - baš kao i taktiku samog rata, rekao je Brennan, prenosi u petak BBC.

Savjetnik predsjednika Obame rekao je i da je najefikasnija strategija za zaštitu američkih građana suočavanje sa širim političkim, ekonomskim i društvenim uslovima koji pogoduju ekstremistima.

- Predsjednik Obama je jasno stavio do znanja da SAD neće definisati svoju politiku samo onim protiv čega su - već i onim „za“ šta su. A SAD su za mogućnosti, slobode, blagostanje i težnje koje su nam zajedničke s ostatkom svijeta. Umjesto da gleda saveznike i druge zemlje kroz usku prizmu terorizma, ova administracija radi na angažovanju drugih zemalja i ljudi u brojnim oblastima i ne tretira svoje brojne vanjskopolitičke programe za pomoć, privredni razvoj i razvoj demokratije kao proste produžetke borbe protiv terorizma. Mi provodimo takve programe jer oni doprinose našim zajedničkim interesima i zajedničkoj sigurnosti, istakao je Brennan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: