Brazil
0

Osnovan fond za očuvanje Amazona

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Predsjednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva u petak navečer je svečano pustio u rad novoosnovani međunarodni fond za finansiranje očuvanja i održivog razvoja amazonske šume, u vrijeme sve bržeg ugrožavanja tog prirodnog blaga.

Novi fond podržat će očuvanje šuma, naučna istraživanja i projekte održivog razvoja kao što su oni za proizvodnju kaučuka, upravljanje šumskim bogatstvom i razvoj biljnih lijekova, javio je Reuters.

Prema podacima brazilske Banke za nacionalni razvoj (BNDES), koja će upravljati fondom, vlada te zemlje se nada da će u narednih godinu dana u fond prikupiti milijardu dolara, a do 2012. čak 21 milijardu.

"Fond je otvoren za donacije kompanija, država i nevladinih organizacija", izjavio je direktor za životnu sredinu i društvenu odgovornost u banci BNDES Eduardo Bandeira de Melo. Dodao je da će u septembru prvu donaciju dati Norveška - 100 miliona dolara.

Prema procjeni brazilske vlade, u toj zemlji je u 12 mjeseci zaključno s julom, posječeno oko 13.000 kvadratnih kilometara šume.

U prethodnom 12-mjesečnom periodu je površina posječene šume iznosila 11.224 kvadratna kilometra, dok je maksimum ostvaren 2004. -27.379 kvadratna kilometra.