Potpisan ugovor
0

Osnivanje zapadnobalkanskog investicijskog okvira

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Povjerenik za proširenje Olli Rehn i švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt potpisali su u srijedu u Bruxellesu ugovor o osnivanju Zapadnobalkanskog investicijskog okvira (WBIF), kroz koji bi se prikupljali i koordinirali izvori finansiranja za ulaganja u prioritetne projekte u zemljama regije.

U WBIF-u sudjeluje Evropska investicijska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, Razvojna banka Vijeća Evrope uz podršku zemalja članica i Evropske komisije.

Očekuje se da bi se kroz WBIF moglo prikupiti 2,2 milijarde eura za projekte vezane uz zaštitu okoliša, izgradnju energetske i prijevozne infrastrukture te obrazovnih i zdravstvenih objekata, a kasnije i za podršku malim i srednjim poduzećima.

"U ovim turbulentnim vremenima proces proširenja EU-a predstavlja sidro stabilnosti za zemlje zapadnog Balkana. Evropska unija pomaže regiji kako bi lakše prevladala učinak gospodarske krize. Zapadnobalkanski investicijski okvir opipljiv je primjer zajedničkih napora na integraciji i gospodarskom oporavku regije jer će na jednom mjestu okupiti resurse za prioritetne infrastrukturne projekte", rekao je povjerenik Rehn.

Ugovor je potpisan na rubu konferencije koja je u srijedu održana u Bruxellesu na temu "Zapadni Balkan: prevladavanje gospodarske krize, od regionalne suradnje do članstva u EU".

Na konferenciji je sudjelovalo oko 200 visokih dužnosnika, uključujući ministre i visoke dužnosnike iz regije, iz zemalja članica EU-a te Sjedinjenih Država, Turske, Rusije, Norveške, Islanda i Švicarske.

Također su sudjelovali i predstavnici Opće uprave za proširenje Evropske komisije te predstavnici finansijskih institucija Evropske investicijske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Svjetske banke.

Domaćini konferenciji, prenosi Hina, bili su povjerenik Rehn zajedno sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom i glavnim tajnikom Regionalnog vijeća za suradnju Hidom Biščevićem.