Italija
0

Osnivaču mljekare "Parmalat" 10 godina zatvora

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sud u Milanu osudio je osnivača poznate talijanske mljekare "Parmalat" Calista Tanzija na deset godina zatvora zbog pronevjere koja je dovela do jednog od najvećih bankrota u Evropi.

Tanci, koji je bio i izvršni direktor "Parmalata", optužen je za manipulaciju cijenama akcija, onemogućavanje kontrole nadležnim inspekcijskim službama i vođenje lažnih poslovnih knjiga.

On je se nalazio među osam suoptuženika bivših direktora i bankara, uključujući i pojedince iz Banke Amerike, koji su oslobođeni krivice.

Prije presude Tanziju u četvrtak, u septembru je još sedam optuženih pristalo na vansudsko poravnanje.

Tužilaštvo je tokom glavnog procesa koji je vođen u Parmi, blizu sjedišta "Parmalata", tražilo kaznu od 13 godina zatvora za Tanzija.

Bankrot talijanske mljekare 2003. godine, s manjkom od 14 milijardi eura na računu kompanije, važi za najveće bankrotstvo u Evropi, prenio je BBC, a agencija Reuters navodi da je više od 100.000 malih investitora ostalo bez svojih ušteđevina.

Više od 40.000 investitora sada traži nadoknadu za gubitke koje su pretrpjeli, a sud treba odlučiti da li će im Tanzi morati platiti odštetu.

Tanzi vjerovatno neće odmah početi da izdržava kaznu jer prema talijanskom zakonu prvostepena presuda mora biti potvrđena u Apelacionom sudu.

Osnivaču "Paramalata" se sudi i u Parmi, gdje je optužen za lažno bankrotstvo.

"Parmalat" je rekonstruiran i 2005. godine je njegovim akcijama ponovo počelo da se trguje na berzi u Milanu, nakon čega je ponovo postao jedna od najvećih prehrambenih kompanija u Italiji.