{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osnivač sirotišta seksualno zlostavljao djecu

S
23.10.2010. u 18:59
0
2
Osnivač sirotišta seksualno zlostavljao djecu
0
Osnivač sirotišta seksualno zlostavljao djecu
Foto: Ilustracija
Britanac, osnivač kambodžanskog sirotišta, optužen je za seksualno zlostavljanje djece u toj ustanovi, rekli su danas zvaničnici.
"Nikolas Patrick Griffin optužen je da je seksualno zlostavljao veliki broj djece i dječaka i djevojčica mlađih od 15 godina", rekao je Sun Bun Torng pri vladinom odjeljenju za borbu protiv trafikinga u mjestu Siem Rep, na sjeveru Kambodže.

On je rekao da će oko 70 djece iz ovog sirotišta, koje se nalazi u blizini istorijskih hramova Angkor Wat, biti premješteno zbog vlastite sigurnosti.

Griffin (52) uhapšen je početkom sedmice, a zvaničnici očekuju da će tokom istrage otkriti još slučajeva zlostavljanja.

Sun Bun Torng rekao je da je Griffin osnivač Fondacije Kambodžanska siročad čiji je cilj, kako piše na web-stranici ove organizacije, da organizuje projekte koji će pomoći narodu Kambodže da pobijedi siromaštvo.

Ovo sirotište uzima djecu do 18 godina starosti.

Griffin, za koga se vjeruje da napustio Britaniju 2006. godine, bio je optužen 2008. godine za maltretiranje djece, ali su optužbe odbačene zbog nedostatka dokaza.

Chheng Vanna, zamjenik direktora za socijalna pitanja u Siem Repu, rekla je da je njeno odjeljenje pomoglo policiji u istrazi sistematskog zlostavljanja djece u sirotištu.

"Morati ćemo da izmjestimo djecu jer će osnivač biti u pritvoru i niko ih neće podržati", rekla je ona.

Kambodža je uključena u veliku operaciju protiv stranih pedofila, pokušavajući da ukloni imidž zemlje kao "raja za pedofile".

"U drugoj istrazi još jedan Britanac Matthew John Harland optužen je da je plaćao djeci za seksualne usluge i za nepristojne radnje, a riječ je o četiri djevojčice u dobi od 12 do 16 godina", rekla je advokat žrtava Peng Maneth.

Ona je dodala da je suđenje Harlandu /36/ odloženo u petak nakon informacije da je sa 15.000 dolara podmitio sudskog zvaničnika.

Kambodža je zatvorila desetine stranaca zbog seksualnih odnosa sa djecom od 2003. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: