PESCO
9

Osniva se vojska "Evropska vojska", pristupanje potpisale 23 članice EU

Klix.ba
Uoči sastanka Vijeća za vanjske poslove Evropske unije, 23 zemlje članice EU potpisale su Briselu dokument o namjeri pristupanja PESCO-u, stalnoj strukturiranoj saradnji u području odbrambene politike unutar Evropske unije.

U skladu s Ugovorom o EU te na temelju potpisane obavijesti o namjeri učestvovanja, službenu odluku o pokretanju PESCO-a donijet će Vijeće EU sredinom decembra 2017.godine.

Mogućnost pokretanja PESCO-a ugrađena je u Ugovor o Evropskoj uniji, članci 42. i 46. te Protokol br. 10, koji utvrđuje kriterije i obaveze učestvovanja te omogućuje državama članicama poduzimanje sistemskih koraka prema koherentnijoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a.

Cilj je uspostaviti jači i dublji oblik suradnje država članica EU-a radi jačanja vlastitih sposobnosti i ostvarivanja ciljeva Zajedničke sigurnosne i obrambene politike, pri čemu temelj kolektivne odbrane i dalje ostaje NATO.

Istovremeno se očekuje kako će jačanjem svojih obrambenih sposobnosti države članice EU-a doprinijeti i jačanju evropskog stupa u okviru NATO-a.