{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osniva se komisija za istragu Gadafijeve smrti

F
24.10.2011. u 16:53
0
10
Osniva se komisija za istragu Gadafijeve smrti
0
Osniva se komisija za istragu Gadafijeve smrti
Foto: Reuters
Predsjednik libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Mustafa Abdel Džalil saopćio je u ponedjeljak da se osniva komisija koja će istražiti okolnosti smrti bivšeg vođe Moamera Gadafija.
"Pristupili smo osnivanju komisije koja će ispitati okolnosti smrti Moamera Gadafija u sukobu sa osobama koje su ga zarobljavale“, rekao je Abdel Džalil na konferenciji za novinare u Bengaziju, javio je AFP.

Gadafijeva supruga i neke međunarodne organizacije, među kojima Komesarijat UN-a za ljudska prava, uz podršku SAD-a, zatražili su da se provede istraga o Gadafijevoj smrti jer je ostalo nerazjašnjeno kako je dugogodišnji libijski lider okončao život nakon što su ga borci novog libijskog režima pronašli dok je u konvoju pokušavao pobjeći iz rodnog Sirta.

Abdel Džalil je također kazao da su počeli pregovori o formiranju vlade i da će se to pitanje završiti za dvije sedmice.

Izjavio je i da su Libijci "umjereni muslimani", želeći umiriti međunarodnu zajednicu u vezi s uvođenjem šerijatskog zakona kao osnove budućeg zakonodavstva u Libiji.

"Htio bih da međunarodna zajednica bude sigurna da smo mi u Libiji umjereni muslimani", rekao je Abdeldžalil komentirajući strahovanja međunarodne zajednice da će se Libija pretvoriti u konzervativnu islamsku zemlju, nakon govora u kojem je više puta istaknuo da će se libijski zakoni zasnivati na šerijatu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: