Svijet
0

Osmogodišnja djevojčica iz Sirije: Najviše volim pomagati ocu da pravi bombe

Klix.ba
Treća je godina kako rat u Siriji bjesni, a civili ginu zbog borbe za vlast. Mnoga djeca su postala siročad, a njihovo djetinjstvo je pretvoreno u noćnu moru. Režiser Marcel Mettelsiefen napravio je dokumentarac o tome kako izgleda njihov život u najopasnijim ratnim zonama.

Osmogodišnja Farah Al-Sahiba živi u luksuznoj kući, no njen grad Alep je razoren. Živi s majkom Halom, bratom Mohammedom (14), i sestrama Helen (13) i Sarom (5). Njihovo djetinjstvo se promijenilo iz korjena. Umjesto da se igra s igračkama Farah pomaže ocu u pravljenju oružja.

"Moja najdraža stvar je pomagati ocu. Volim ostati u njegovom uredu i praviti bombe. Skupljam crvene trake za njega koje spaljuje. Kada traka izgori bomba eksplodira", rekla je režiseru.

Njen grad je u rukama pobunjenika, nekoliko kilometara od prve linije koju drže snage Bashara al- Assada, a Farahov otac, bivši mehaničar, je vođa grupe od 300 ljudi koju pripadaju Slobodnoj armiji Sirije. Nekada je u ovom području živjelo 250.000, sada ih ima 1.000. Žene i djeca pobunjenika.

Mettelsiefen je snimio užase rata. Za dokumentarac koji je snimio za Channel 4 dobio je dozvolu da snima komandanta Abua Al-Sahiba i njegovu porodicu.

Više od 11.000 djece je ubijeno, a preko milion je raseljeno. Ona djeca koja su ostala, plaćaju cijenu rata u kojem se bore njihovi roditelji. Skupljaju ostatke metala kako bi pomogli odraslima da prave bombe. Igraju se sa gelerima i granatama, a u kući pjevaju ratne pjesme.

"Kada ih pitate šta rade djeca kažu 'Ovo je moj džihad'. Misle da se bore za bolje i da pokušavaju promijeniti svijet", kazao je Mettelsiefen.

Mohammed
Mohammed

Roditelji ove djece se plaše za njih, no ujedno su ponosni.

"Živjeti ovdje znači da možete biti ubijeni bilo kada. Djeca su doživjela veliku nepravdu. Nadam se da će Bog imati pozitivan pogled na to što smo žrtvovali našu djecu", rekao je Abu Ali.

Mettelsiefen ističe kako oni nisu ekstremisti niti radikalni muslimani, ali su religiozni. Vjeruju da ih Bog čuva i da ispunjavaju njegovu volju.

"Snajper je pucao svaki dan na naš balkon kada je mama prostirala veš. Ali ostali smo. Živjet ćemo i umrijeti s našim ocem. Zašto bismo ga napustili?", kazala je Helen koja podučava djecu i igra se s njima.

"Sara je bila tužna kada su joj rekli da ne može uzeti igračke koje su ostale za djecom koja su izbjegla. No, uzela je medu i rekla: 'Želim ga zaštiti od granata'. Htio sam zaplakati", rekao je režiser.

Sara mu je ispričala kako je izgledalo kada je granata eksplodirala u njihovom dvorištu.

"Jedan od tatinih prijatelja je poginuo. Bila mu je otkinuta glava ovako", rekla je pokazujući rukama oko vrata. Režiser ističe kako se njen izraz lica nije promijenio, ali da su suze krenule.

Sara se plaši spavati jer sanja ružne snove. Majka im je na početku davala tablete za spavanje, no više ih nije mogla zaštiti i lagati jer je rat bio pred vratima.

Mettelsiefen je posjetio Siriju 22 puta. Dokumentarac će biti prikazan večeras u 22 sata na Channelu 4.