Moderne i obučene
39

Osmani: Kosovske sigurnosne snage spremne su pridružiti se savezničkim vojskama u NATO-u

B. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Kosovske sigurnosne snage (FSK) spremne su pridružiti se drugim savezničkim vojskama u NATO savezu, rekla je u predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

"Da bi se došlo do ovoga, mnogo je krvi proliveno da Kosovo ima svoju vojsku. Stoga sam uvjerena da svaki vojnik ponosnije nosi ovu odoru i spreman je dati život za domovinu ako treba", kazala je Osmani na događaju u kasarni Adem Jashari u glavnom gradu Prištini.

Događaju su prisustvovali premijer Albin Kurti, ministar odbrane Ejup Maqedonci te vojni i diplomatski predstavnici. Gosti su razgledali dio vojne opreme izložene u kasarni.

Osmani je dodala da je FSK dokazana snaga i da služi u mirovnim misijama sa savezničkim vojskama u raznim zemljama širom svijeta. Kurti je istakao kako se Vlada fokusirala na Ministarstvo odbrane i udvostručila njegov budžet u manje od tri godine.

"Gotovo smo utrostručili ulaganja u naoružanje i više nego četiri puta povećali broj naših oficira i vojnika koji se školuju u inostranstvu. U nepuna 32 mjeseca u inozemstvo smo poslali 1459 vojnika i časnika", rekla je Osmani.

FSK su osnovane 2009. kako bi osigurale operacije upravljanja krizama na Kosovu i izvan granice te služili u operacijama civilne odbrane u zemlji te u prirodnim katastrofama i drugim izvanrednim situacijama.

Kosovo je započelo proces transformacije u oružane snage zakonskim izmjenama 2018. godine. Očekuje se da će proces trajati 10 godina.