Svijet
0

Oslobođeni pripadnici "Zojine barke"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nakon pet mjeseci provedenih u zatvoru u Čadu i u Francuskoj, šest članova francuske nevladine organizacije ''Zojina barka'' oslobođeno je u ponedjeljak navečer nakon što ih je pomilovao predsjednik ove centralnoafričke zemlje Idriss Deby.

Dekret s odlukom predsjednika Čada uručen je u ponedjeljak francukim vlastima, a već u večernjim satima članovi te organizacije pušteni su iz zatvora.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je naglasio da je odluka Čada bila ''u skladu s razgovorima'' koje je vodio s predsjednikom Debyjem, prema sopaćenju iz Jelisejske palače, prenijele su agencije.

Predsjednik Čada je prvi put spomenuo mogućnost pomilovanja 6. februara, nakon što mu je Francuska, koja sa ovom zemljom ima potpisan vojni sporazum o saradnji, pomogla da suzbije napade pobunjenika koji su ugrozili njegov opstanak na čelu države.

Deby je tada njihovo oslobađanje uvjetovao plaćanjem 6,3 miliona eura odštete za porodice žrtava, dio kazne koji nije obuhvaćen pomilovanjem.

Ostaje da se vidi kako će ovaj uvjet biti ispunjen, s obzirom na to da je francuska vlada odbila platiti ovu sumu, jer država nije pravno odgovorna za postupke ove organizacije. Francuzi su osuđeni 26. decembra u N'Djameni, glavnom gradu Čada, na osam godina prinudnog rada zbog pokušaja da iz zemlje prebace 103 djeteta iz Čada u Francusku, predstavljajući ih kao siročad iz Darfura.

Dva dana po donošenju presude prebačeni su u Francusku, prema sporazumu dviju zemalja, gdje im je kazna preinačena u osam godina zatvora.

Pored presude suda u Čadu, protiv četiriju članova ove nevladine organizacije vodi se postupak i u Francuskoj zbog moguće prevare i posredničke uloge s ciljem da djecu iz Čada ilegalno daju francuskim porodicama na usvajanje.