Svijet
0

Oslobođeni mornari govorili na konferenciji za štampu

FENA
Petnaest britanskih mornara bilo je izloženo "stalnim psihičkim pritiscima" tokom njihovog zarobljeništva u Iranu, saopćilo je šest pripadnika ove grupe na konferenciji za štampu održanoj u petak.

Marinci su bili "vezanih očiju, vezanih ruku, i bili su izloženi stalnim psihičkim pritiscima", rekli su oni u izjavi pročitanoj u ime svih 15 pripadnika grupe. Oni su također izjavili da su im Iranci prijetili da će dobiti po sedam godina zatvora ako ne priznaju da su se nalazili u iranskim teritorijalnim vodama. Oni, pak, tvrde da su se nalazili 1,7 nautičkih milja van iranskih teritorijalnih voda kada su ih 23. marta zarobili Iranci, saopćilo je šest mornara na konferenciji za štampu.

Oni su precizirali da se njihovo lociranje stalno pratilo putem GPS sistema i da je kontrolna misija, koju su oni obavljali u iračkim vodama, bila rutinska, u okviru mandata Ujedinjenih naroda.

Faye Turney, jedina žena u grupi od 15 britanskih mornara, bila je izolirana i poslužila je kao sredstvo za propagandu iranskim vlastima, rekli su mornari u petak na konferenciji za štampu.

"Faye je bila odvojena čim smo stigli i zatvorili su je u jednu posebnu ćeliju dalje od nas", rekao je jedan od vojnika.

"Nakon četiri dana zatvora, rekli su joj da su se svi ostali vratili a da je ona jedina tu ostala", dodao je on, naglasivši da je kao žena bila podvrgnuta posebnom tretmanu, javio je AFP.

Britanija je suspendirala operacije ukrcavanja na sumnjive trgovačke brodove koji plove vodama Arapsko-perzijskog zaljeva dok se ne obavi potpuna analiza okolnosti pod kojima su Iranci prije dvije nedjelje zarobili petnaestočlanu britansku pomorsku patrolu u tom regionu.