Svijet
0

Oslobođeni Hrvati koji su jutros bili oteti u Nigeriji

FENA
Dvojica hrvatskih državljana koji su bili među stranim radnicima otetim u posljednja 24 sata u Nigeriji puštena su na slobodu, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH.

"Prema obavijesti Veleposlanstva Republike Hrvatske u Rimu, dvojica hrvatskih državljana otetih danas ujutro u području delte Nigera, puštena su na slobodu", kaže se u priopćenju upućenom Hini iz Ureda glasnogovornika MVPEI-a.

Tu je vijest, prema priopćenju, hrvatskom veleposlaniku u Italiji Tomislavu Vidoševiću potvrdila predstojnica Ureda za krizne situacije Ministarstva vanjskih poslova Talijanske Republike Elizabetta Belloni.

"Vijest o oslobođenju skupine u kojoj je i dvoje hrvatskih državljana potvrdila je i talijanska kompanija Eni-Saipem te nigerijska policija", stoji uz priopćenju, uz napomenu kako su obitelji oslobođenih hrvatskih državljana obaviještene su o njihovu puštanju na slobodu.

Informaciju o oslobađanju osam stranih radnika koje su u posljednjih 24 sata otele naoružane osobe u Nigeriji objavile su i svjetske agencije, pozivajući se na jednog lokalnog nigerijskog dužnosnika i predstavnika Pokreta za emancipaciju delte Nigera (MEND), organizacije koja je u međuvremenu bila preuzela odgovornost za otmice.

Vođa MEND-a, kako prenosi Reuters, rekao je kako je svojim zapovjednicima naložio oslobađanje jer pokretu nisu potrebni novi taoci nakon što je u utorak oteto šest stranih radnika s američke naftne bušotine, među kojima i hrvatski državljanin Jurica Ruić.

MEND je u e-mailu naveo kako su taoci već na povratku u luku Hartcourt, u blizini koje su i oteti, dok je lokalni dužnosnik najavio kako će se za njih organizirati prihvat u sjedištu mjesnih vlasti.

Od ukupno 21 osobe otete u četvrtak noću i ujutro, otmičari drže još 12, jer je osim osam oslobođenih talaca još ujutro, odmah nakon što je otet, na slobodu pušten i jedan vozač Nigerijac.

Otmičari su u turbulentnom naftnom području oko rijeke Niger od početka godine oteli najmanje 92 osobe, više nego cijele protekle godine.

Uz otmice uglavnom stranih državljana, posljednjih su nekoliko mjeseci minirali naftovode, upozoravajući javnost kako takvim akcijama pribjegavaju da bi privukli pozornost na svoju kampanju usmjerenu protiv strane naftne industrije u njihovoj zemlji.

Svi su taoci do sada pušteni neozlijeđeni, a MEND je najavio i kako će skupina oteta u utorak biti bezuvjetno puštena na slobodu 30. svibnja, ali samo ako strane tvrtke ne pokušaju ishoditi njihovo oslobađanje nudeći otkupninu.