Svijet
0

Oslobođena oteta trogodišnja britanka u Nigeriji

FENA
Foto: Reuters; Djevojčica s ocem
Foto: Reuters; Djevojčica s ocem
Trogodišnja britanska djevojčica sastala se sa svojim roditeljima nakon što su je oslobodili otmičari u Nigeriji koji su je držali u zatočeništvu četiri dana.

Roditelji Margaret Hill, Mike i Oluchi Hill, izjavili su da je ona dobrog zdravlja, ali da je "puna uboda komaraca".

Otmičari su zaprijetili ubiti djevojčicu ukoliko se ne plati otkupnina. Mike Hill, naftni radnik, je izjavio da nikakva otkupnina nije plaćena.

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband izjavio je kako je "oduševljen" oslobađanjem.

Hill je izjavio za Sky News da se njegova kćerka vratila "pomalo u transu", ali da je uskoro počela da se vraća normalnom ponašanju i da razgovara s majkom.

Opisujući stanje u kojem su se nalazili otkako im je kćerka oteta u četvrtak, Hill je izjavio: "Pritisak je bio nevjerovatan, to je teško objasniti. Prestali smo jesti i nismo mogli misliti o bilo čemu drugome. Brinuli smo se čitavo vrijeme. Pokušavao sam tješiti suprugu dok se budila i plakala".

Miliband je izjavio: "Zahvalan sam nigerijskim vlastima za svu njihovu pomoć i nadam se da će počinioci biti brzo privedeni pravdi".

Portparol Foreign Officea izjavio je kako će Margaret u ponedjeljak morati da se podvrgne liječničkom pregledu.

Margaret je oteta nakon što su naoružani ljudi razbili prozor automobila u kojem je vožena u školu u Poert Hartcourtu dok je stajao u saobraćaju.

Vozač automobila izboden je nožem dok je pokušavao zaštiti djevojčicu.

Njena nigerijska majka, Oluchi Hill izjavila je da su je otmičari konktatirali i da su zatražili neodređeni iznos novca za osalobađanje Margaret.