Svijet
8

Oslobođena kćerka bugarskog narkobosa, otmičarima isplaćeno €500.000

SRNA
Evelin Banev
Evelin Banev
Desetogodišnja djevojčica Lora Baneva, kćerka poznatog bugarskog narkobosa Evelina Baneva zvanog Brendo, koja je oteta prije 47 dana, oslobođena je sinoć.

Otmičari su je ostavili na oko 50 metara od jedne policijske uprave u Sofiji, a bugarski mediji su javili da je za oslobađanje Lore otmičarima isplaćeno 500.000 eura.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Bugarske Filip Gunev izjavio je da je djevojčica oslobođena, ali je odbio da komentariše druge detalje. Policija nastavlja potragu za automobilom Golf, kojim je sinoć dovezena Lora.

Otmica je izvršena početkom marta u sofijskom kvartu Bojana, kada je djevojčica sa osiguranjem izašla iz porodične kuće, tako što su im otmičari prepriječili put, pucali i odvukli je vozilom marke BMV.

U kući je djevojčica živjela sa majkom, bivšom suprugom Evelina Baneva, kojeg je sud u Sofiji, sredinom februara, osudio na sedam i po godina zatvora za organizovanje kriminalne grupe i pranje novca. Sud je donio odluku i o oduzimanju 10,5 miliona eura stečenog pranjem novca.

Četrdsetosmogodišnji narkobos uhapšen je 16. maja prošle godine u bugarskom gradu Sozopolu u okviru međunarodne policijske akcije "kraljevi kokaina". U međuvremenu, bugarske vlasti su isporučile Brenda italijanskom pravosuđu, gdje je protiv njega počeo sudski proces. Njega potražuju i policije Švicarske i Rumunije.