Svijet
0

Oslobođena četiri talijanska novinara u Libiji

FENA
Četiri talijanska novinara koja su bila oteta u srijedu oslobođena su, saopćilo je u četvrtak ministarstvo vanjskih poslova potvrdivši informaciju koja je objavljena na internetskoj stranici dnevnih novina Corriere della Sera.

Dva specijalna izvještača Corrierea Elisabetta Rosaspina i Giuseppe Sarcina, reporter la Stampe Domenico Quirico i Claudio Monici iz Avvenirea "oslobođeni su prije pola sata" izjavio je za agenciju AFP glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

"Četiri novinara su sada u hotelu u kojem se nalaze i drugi talijanski novinari. Dobro su, jedan od njih ima mali problem s jednom rukom, ništa ozbiljno", dodao je on.

Kako piše Corriere, osobođeni su zahvaljujući "upadu dvojice mladića u kuću u kojoj su se nalazili, a koji su ih oslobodili". Corriere piše da je "njihov čuvar napustio kuću prošle noći".

Četiri novinara su putovala automobilom od Zavije prema Tripoliju kad je grupa boraca odanih Moameru Gadafiju zaustavila vozilo i ubila vozača. Njih su prebacili u jednu kuću u Tripoliju.

Ministarstvo je upozorilo kriznu ćeliju i preciziralo da je otmica izvršena u srijedu ujutro. Nekim taocima je bilo dozvoljeno da razgovaraju sa svojim porodicama.