Svijet
0

Oslobođena australska humanitarna radnica oteta u Afganistanu

FENA
Australska humanitarna radnica koja je prije četiri mjeseca oteta u Afganistanu oslobođena je i "dobro je i zdravo", saopćila je u ponedjeljak ministrica vanjskih poslova Julie Bishop.

Katherine Jane Wilson, koju nazivaju po nadimku Kerry i ima šezdesetak godina, oteta je u gradu Jalalabadu, u blizini granice s Pakistanom, krajem aprila.

Ona je obilazila grad radi projekta angažmana žena kada su je oteli naoružani ljudi, saopćio je tada za AFP Ataullah Khogyani, portparol guvernera pokrajine Nangarhar, čija je Jalalabad prijestolnica.

"Potvrđujem da je Kerry Jane Wilson koja je bila oteta u Afganistanu u aprilu oslobođena i sada je dobro i zdravo", navodi Bishop u saopćenju.

Ministrica, koja je ranije izjavila da Australija ne plaća otkupnine, izrazila je olakšanje zbog Wilson i njene porodice, ali nije pružila detalje o njenom oslobađanju.

"Duboko cijenim rad vlasti u Afganistanu čija je podrška i pomoć dala doprinos u organiziranju njenog oslobađanja, kao i australskog konzularnog osoblja koje nastavlja da pruža pomoć Wilson i njenoj porodici", izjavila je Bishop.

Dodala je da zbog zaštite onih koji su ostali u zatočeništvu ili su suočeni s rizikom od otmica u Afganistanu i u drugim mjestima, vlada neće komentirati okolnosti oslobađanja Kerry Jane.

Nikakvi detalji nisu objavljeni u saopćenju Bishop kada je Wilson oslobođena ili gdje je prebačena na sigurno.