Svijet
0

Oslobođen opozicionar i bivša zvijeda u kriketu Imran Khan

FENA
Bivša zvijezda u kriketu Imran Khan, žestoki protivnik pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa, koji je bio u zatvoru sedmicu dana, oslobođen je u srijedu, objavile su zatvorske vlasti.

"Oslobodili smo Imrana Khana po preporukama vlade provincije Pendžab", rekao je šejh Inamur Rehman, direktor zatvora Dera Ghazi Khan, u centralnom dijelu zemlje.

Imran Khan (55), uhapšen prije sedam dana u demonstracijama protiv vanrednog stanja, koje je 3. novembra zaveo predsjednik Pervez Musharraf, počeo je štrajk glađu od ponedjeljka te odbijao i da pije, obavijestila je njegova porodica, što su provincijske vlasti negirale, rekavši da se on hrani i pije normalno.

Nešto ranije su dva visoka vladina dužnosnika objavila da će Khan biti oslobođen "u narednim satima" zajedno s više od 250 političkih zatvorenika u Pendžabu, najnaseljenijoj provinciji zemlje.

Što se tiče oslobađanja Imrana Khana i 250 ostalih zatvorenika, "radi se o gestu dobre volje prijelazne vlade, koja želi osigurati svim političkim strankama jednake šanse za početak izborne kampanje za parlamentarne izbore", koji će se održati 8. januara, precizirao je jedan od vladinih izvora.