Svijet
0

Oslobođen novinar BBC-a zarobljen u pojasu Gaze

Sarajevo-x.com
Britanski reporter BBC-a, Alan Johnston oslobođen je u srijedu, nakon skoro četiri mjeseca zatočeništva. Izjavio je kako je fantastično biti opet na slobodi nakon svega kroz šta je prošao i nakon što mu je život bio ugrožen više puta.

Britanski novinar pušten je pod nerazjašnjenim okolnostima, nakon što je Hamas, koji sada kontroliše Gazu, povećao pritisak na grupu koja sebe naziva "Armijom islama".

Na konferenciji za novinare sa zvaničnicima Hamasa, Johnston - koji je držan u zatočeništvu duže nego i jedan zarobljeni reporter u Gazi do sada - opisao je svoje iskustvo kao povremeno zastrašujuće.

"Posljednjih 16 sedmica su bile najgore u mom životu. Kao da sam živ sahranjen i uklonjen sa lica zemlje", rekao je slabim ali smirenim glasom.

Bez previše objašnjavanja rekao je da su otmičari više puta prijetili da će ga ubiti na različite načine.

Hamas je zahtijevao oslobađanje Johnstona, od trenutka kada su nasilno preuzeli kontrolu nad Gazom proteklog mjeseca, navodno želeći da dokažu dobre namjere Zapadu. U utorak, Hamasovi vojnici su zazeli pozicije oko položaja armije islama i povećali pritisak kako bi osigurali oslobađanje novinara.