Svijet
0

Oslobođen irački fotoreporter AP-a

FENA
Američka vojska je u srijedu oslobodila jednoga iračkog fotoreportera američke novinske agencije Associated Press, nakon dvije godine provedene u zatvoru zbog optužbi da je podržavao pobunjenike, izjavio je američki vojni glasnogovornik.

Tridesetšestogodišnji Bilal Hussein uhapšen je 12. aprila 2006. godine u svojoj kući u Ramadiju, izjavio je komandant Matt Morgan.

Američka vojska je navela da je u njegoovj kući pronašla dokumente o prozvodnji bombi, dokumente o pobunjeničkoj propagandi i fotografiju o jednom američkom vojnom postrojenju.

Fotoreportera, koji je bio dio ekipe američke agencije dobitnice Pulitzerove nagrade u 2005. godini, Pentagon je otpužio u novembru 2007. godine da se "uvukao u AP" za račun terorista.

Jedna iračka sudska komisija oslobodila je fotoreportera tih optužbi i naredila njegovo oslobađanje.

Poslije ovog hapšenja predsjednik AP-a Tom Curley je zatražio od američke vojske da "ukine zatvor novinaru koji je samo radio svoj posao".

Američka vojska je odbila osloboditi Bilala Husseina čekajući da se iračke vlasti izjasne o svim optužbama koje su teretile fotoreportera.

Američka vojska ima mandat Vijeća sigurnosti UN-a da zadrži u zatvoru u Iraku osobe koje smatra prijetnjom sigurnosti, čak i ako ih je iračko sudstvo proglasilo nevinim.