Svijet
0

Oslobođen član marokanskog senata kojeg su uhapsile španske snage

FENA
Član marokanskog senata Yahia Yahia, kojeg su u utorak uhapsile španske snage na demonstracijama blizu Mellile (Melilje) oslobođen je, javila je marokanska državna agencija Map.

Španske snage sigurnosti uhapsile su ovog člana Senata za vrijeme protesta protiv posjete španskog kralja Juana Carlosa Mellili, naveo je isti izvor.

Yahia, predsjednik Udruženja marokansko-španskog prijateljstva, pozvao je na organizaciju konferencije za štampu na kojoj bi on rasvijetlio negativne posljedice posjete kralja Juana Carlosa okupiranim marokanskim gradovima Ceuti (Seuti) i Melilji, javila je državna agencija.

U utorak je oko hiljadu Marokanaca demonstriralo u Beni Ansaru, blizu zida koji okružuje Mellilu. Demonstranti su pokušali da sruše zid, a jedan od njih je bacio marokansku zastavu pored španske.

Demonstracije su se završile bez incidenata poslije intervencije marokanske policije.

Ceuta je autonomni grad i španska enklava u sjevernoj Africi, na južnoj obali Gibraltara. Maroko također polaže pravo na Ceutu.

Melilla je autonomni grad u Španiji i španska enklava na mediteranskoj obali sjeverne Afrike. Španiji pripada od 1497. Tradicionalno se smatrala dijelom Andaluzije, a prije 1995. bila je dio provivincije Malaga. Od 1995 je autonomni grad.