Iran
0

Oslobodili Amerikanku uhapšenu zbog špijunaže

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iranska pogranična policija oslobodila je ženu koja je ranije bila uhapšena zbog navodne špijunaže za SAD, prenose agencije pozivajući se na državnu radioteleviziju IRIB.

"Ta 34-godišnja žena koja je pokušala ući u Iran preko Norduza napustila je iransku granicu nakon što je njena situacija razjašnjena", izvijestio je IRIB citirajući neimenovanog "visokog dužnosnika službe sigurnosti".

Prema istom izvoru, ta je žena zatražila iransku vizu, ali nije ušla na iranski teritorij. Ulazak joj je odbijen i ona se vratila u Armeniju.

O uhapšenoj su ženi stizali proturječni izvještaji. IRIB je navodio da se cijela epizoda odigrala na prijelazu Norduz, dok su u subotu agencije javljale o graničnom prijelazu Jolfa, oko 50 kilometara zapadnije, na granici s Azerbejdžanom.

Troje Amerikanaca, dva muškarca i jedna žena, uhapšeno je u julu 2009. kod iransko-iračke granice zbog sumnji na špijunažu.

Sarah Shourd je u septembru puštena uz jamčevinu od 500.000 dolara i vratila se u SAD. Ispričala je da su zalutali dok su planinarili po iračkim brdima. Njezina dva suputnika još su u zatvoru i čekaju suđenje.