Izbjegavanje sankcija
0

Oslanjanje Zapada na rusko nuklearno gorivo pomaže ratnim naporima Moskve

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruska državna nuklearna korporacija Rosatom jedan je od najvažnijih finansijera ruske agresije zbog značaja nuklearnog goriva koje Moskva prodaje zapadnim zemaljama, piše The Moscow Times.

Rosatom je također preuzela ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje u martu 2022. godine. Osoblje Rosatoma sada vodi stanicu i tretira je kao svoju imovinu, bez obzira na odbijanje međunarodne zajednice da prizna njihov zahtjev.

Upravni odbor Rosatoma je prepun bivših službenika sigurnosti koji imaju veze s administracijom predsjednika Vladimira Putina. Stoga je nezamislivo da Rosatomovo učešće u invaziji nije osmišljeno na najvišim nivoima.

Za razliku od ostatka ruskog energetskog sektora, Rosatom je izbjegao neozlijeđen zapadne sankcije uprkos brojnim apelima Kijeva da se korporacija stavi na crnu listu. U stvari, bogatstvo Rosatoma se zapravo povećalo od početka rata. Korporacija je prošle godine ostvarila 10 milijardi dolara prodaje u inostranstvu , što je povećanje od 15 posto u odnosu na prethodnu godinu. Izvještaj fondacije Bellona naglašava kako su kontinuirane veze Zapada s Rosatomom u suprotnosti s njegovom strategijom u Ukrajini.

Iako nije tako unosan za Moskvu kao izvoz nafte i gasa, koji čak i u svjetlu sankcija i dalje iznosi oko 7 milijardi dolara mjesečno, Rosatom i dalje pruža vrijedan izvor prihoda za ratne napore Kremlja u Ukrajini. Ovaj novac ide i za ruski nuklearni arsenal, za čije je izgradnju i održavanje odgovoran Rosatom. Mnogi saveznici Ukrajine imaju udjela u tome tako što posluju sa Rosatomom. Zašto Zapad ne zatvori taj otvor za novac?

Problem je što je gotovo neizbježno prisustvo ove kompanije u međunarodnoj nuklearnoj sferi. Nalazi se u središtu mreže isprepletenih ovisnosti koje je izuzetno teško raspetljati.

Od 2021. godine u svijetu je bilo u funkciji ukupno 439 nuklearnih reaktora. Trideset osam od njih bilo je u Rusiji. Još 42 od onih koji su radili u drugim zemljama bili su ruskog VVER dizajna, uključujući 19 u samo pet zemalja članica Evropske unije. Sve to zavisi od nuklearnog goriva ruske proizvodnje.

Rusija također posjeduje između 40 i 46 posto svjetske infrastrukture za konverziju uranijuma, prema izvještaju Univerziteta Kolumbija, što je ključno za proizvodnju nuklearnog goriva. Evropa dobija 20 posto svog uranijuma iz Rusije. Prošle godine, Sjedinjene Američke Države su se oslanjale na Rusiju za 12 posto svog uranijuma, dok je još 30 posto dolazilo od dva bliska partnera Moskve, Kazahstana i Uzbekistana.

Sve vrijeme Rosatom je snabdijevao ruske proizvođače oružja sankcionisanim materijalima potrebnim za izradu projektila koje ispaljuju na Ukrajinu.

Uprkos ovim očiglednim znakovima da je Rosatom glavni igrač u invaziji Moskve, došlo je do sporog napretka među ukrajinskim saveznicima da prekinu svoje veze sa kompanijom.

U drugim zemljama, uključujući članice NATO-a, Mađarsku i Tursku, u izgradnji je 15 reaktora ruskog dizajna. Mađarska, u kojoj Rusija gradi dva VVER reaktora uz dugoročni ugovor o gorivu i uslugama plaćenom kreditom Rosatoma od 10 milijardi eura, osujetila je pokušaje EU da djeluje kao blok i uvede sveobuhvatne sankcije protiv korporacije.

Ubrzo nakon invazije 2022. godine, Švedska je odbila kupiti rusko nuklearno gorivo. Finska, koja se oslanja na rusko gorivo u dva od svojih pet reaktora, odustala je od kontroverznog sporazuma s Rosatomom o izgradnji nove nuklearne elektrane.

Zemlje i privatne firme su se također okrenule alternativnim dobavljačima nuklearnog goriva, posebno američkoj Westinghouse Electric Company. Finska energetska kompanija Fortum, Bugarska, Češka i Slovačka najavile su sporazume sa tom firmom.

Sama Ukrajina je nekada bila kupac Rosatoma, oslanjajući se na svoje gorivo za opskrbu 15 reaktora u zemlji koje je izgradio Sovjetski Savez. Također radi na prelasku na Westinghouse gorivo, ali će proći godine prije nego što se ovaj prijelaz završi.