Rusija
0

Oskrnavljen spomenik Borisu Jeljcinu

FENA
Nepoznati počinioci oskrnavili su u petak jedan od nekoliko spomenika prvom ruskom postsovjetskom predsedniku Borisu Jeljcinu, prekrivši ga plavom bojom i oštetivši slova njegovog imena, saopćila je policija iz Jeljcinovog rodnog Jekatarinburga, na Uralu.

Spomenik u Jekatarinburgu, koji je glavni grad regiona Svjerdlovsk, otkrio je prije 18 mjeseci tadašnji ruski predsjednik Dmitirij Medvedev.

Ruska državna televizija prikazala je snimke radnika kako pokušavaju da speru plavu boju sa spomenika poslije jutrošnjeg incidenta, čiji vinovnici, ukoliko budu pronađeni, rizikuju do tri mjeseca zatvora, prenosi Reuters.

"Duboko smo ogorčeni ovim aktom vandalizma", rekao je agenciji RIA Novosti Vadim Naumenko iz Predsjedničkog centra Borisa Jeljcina.

Jeljcin je za predsednika Rusije izabran u junu 1991. godine, kada je ona još uvek bila dio SSSR-a, i ostao je na toj funkciji nakon što je u decembru sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov podnio ostavku i potom je došlo do raspada Sovjetskog Saveza.

Jeljcin je na funkciju predsjednika Rusije izabran ponovo 1996. godine, nakon čega je 1999. godine mjesto šefa države prepustio Vladimiru Putinu.

Iako je 1991. godine na mjesto predsjednika Rusije došao kao neprikosnoveni lider ruskog naroda, Rusi Jeljcina pamte po mračnim 90-im godinama prošlog stoljeća, koje su protekle u znaku ratova u Čečeniji i ekonomske krize u zemlji.