Svijet
0

Osijek: Odbačen Glavašev zahtjev za izuzećem sudaca

FENA
Predsjednik Županijskog suda u Osijeku Ninoslav Ljubojević danas je rješenjem odbacio zahtjev okrivljenika Branimira Glavaša za izuzećem sudaca Miroslava Jukića i Ante Budića od obavljanja sudačke dužnosti u kaznenom postupku koji se protiv Glavaša vodi na tom sudu.

Branimir Glavaš je 8. maja zatražio izuzeće tih sudaca tvrdeći da oni "prema njemu nisu nepristrani". Kako je tada bio priopćio, o tim će okolnostima nadležna državna tijela izvijestiti nakon postupka odlučivanja o žalbi na pritvor.

Vijeće Vrhovnog suda u petak 11. maja donijelo je rješenje kojim su kao neosnovane odbijene žalbe okrivljenog Glavaša i drugih iz "slučaja selotejp", podnesene protiv rješenja Županijskog suda u Osijeku čime je prvostupanjsko rješenje o određivanju, odnosno produljenju pritvora postalo pravomoćno.

U današnjem obrazloženju rješenja kojim odbacuje Glavašev zahtjev za izuzećem sudaca, predsjednik Županijskog suda u Osijeku Ljubojević navodi da podnositelj zahtjeva nije naveo okolnosti koje izazivaju sumnju u nepristranost navedenih sudaca, a niti dokaze za tu sumnju.

Branimir Glavaš je iz osječkog pritvora u kojemu je bio od 17. aprila, 10. maja prebačen u zatvorsku bolnicu u Zagrebu.

Kako je rekao odvjetnik Dražen Matijević, Glavaš u bolnici ustrajava u štrajku glađu koji je počeo u pritvoru 27. aprila nezadovoljan radom hrvatskog pravosuđa i tražeći da mu se omogući obrana sa slobode.