Svijet
0

OSCE usvojio budžet za 2010. godinu

FENA
Stalno vijeće Organizacije za evropsku sigurnost i sAradnju (OSCE) usvojilo je u srijedu, prvi put poslije 2006. pred kraj godine, proračun za 2010. koji će iznositi 150.765.000 eura.

Grčka, koja do kraja godine predsjedava OSCE-om, kao i Kazahstan koji predsjedava komitetom za upravljanje i finansije, pozdravili su odluku 56 zemalja članica OSCE-a o proračunu za 2010.

"Usvajanjem proračuna u okviru normalnog roka, i to prvi put od 2006., države članice su dokazale jasnu privrženost organizaciji i mogu se usredotočti na promociju dijaloga i saradnje", ocijenila je predsjedavajuća Stalnog vijeća OSCE-a grčka veleposlanica Mara Marinaki.

Veleposlanik Kazahstana, čija zemlja od 1. januara preuzima predsjedanje OSCE-om, Kairat Abdrakhmanov je izjavio da je ova odluka "pravi uspjeh za OSCE".

"Usvajanje proračuna na vrijeme će omogućiti organizaciji da nastavi svoj rad u podržavanju stabilnosti, prosperiteta i demokratije", naglasio je on, prenijele su agencije.

Odluka je donesena na izvanrednoj sjednici Stalnog vijeća OSCE-a, izvršnom tijelu ove organizacije.

Ovogodišnji proračun, koji je usvojen tek u aprilu, iznosio je 158.676.700 eura.

Proračun OSCE-a se posljednjih godina uvijek usvajao s velikim zakašnjenjem jer su odluku o ovom pitanju velike sile, prije svega, koristile za vršenje pritiska.