|

OSCE usvojio budžet za 2010. godinu

OSCE usvojio budžet za 2010. godinu
0
F
FENA
23.12.2009. u 20:26
0
komentara
0

dijeljenja
OSCE usvojio budžet za 2010. godinu
Stalno vijeće Organizacije za evropsku sigurnost i sAradnju (OSCE) usvojilo je u srijedu, prvi put poslije 2006. pred kraj godine, proračun za 2010. koji će iznositi 150.765.000 eura.
Grčka, koja do kraja godine predsjedava OSCE-om, kao i Kazahstan koji predsjedava komitetom za upravljanje i finansije, pozdravili su odluku 56 zemalja članica OSCE-a o proračunu za 2010.

"Usvajanjem proračuna u okviru normalnog roka, i to prvi put od 2006., države članice su dokazale jasnu privrženost organizaciji i mogu se usredotočti na promociju dijaloga i saradnje", ocijenila je predsjedavajuća Stalnog vijeća OSCE-a grčka veleposlanica Mara Marinaki.

Veleposlanik Kazahstana, čija zemlja od 1. januara preuzima predsjedanje OSCE-om, Kairat Abdrakhmanov je izjavio da je ova odluka "pravi uspjeh za OSCE".

"Usvajanje proračuna na vrijeme će omogućiti organizaciji da nastavi svoj rad u podržavanju stabilnosti, prosperiteta i demokratije", naglasio je on, prenijele su agencije.

Odluka je donesena na izvanrednoj sjednici Stalnog vijeća OSCE-a, izvršnom tijelu ove organizacije.

Ovogodišnji proračun, koji je usvojen tek u aprilu, iznosio je 158.676.700 eura.

Proračun OSCE-a se posljednjih godina uvijek usvajao s velikim zakašnjenjem jer su odluku o ovom pitanju velike sile, prije svega, koristile za vršenje pritiska.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.