Bjelorusija
0

OSCE traži hitno oslobađenje zatvorenih novinara

FENA
Dunja Mijatović
Dunja Mijatović
Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) zatražila je u utorak da se "odmah" oslobode novinari koji su uhapšeni u Bjelorusiji tokom noći protesta koji su uslijedili nakon predsjedničkih izbora u nedjelju.

"Tražim od vlasti (Bjelorusije) da odmah oslobode sve novinare", izjavila je predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović, navodi se u saopćenju.

"Nasilje nad medijima je nedopustivo. Policija treba da pomaže novinarima koji pokrivaju javne događaje, a ne da ih udara ili zastrašuje te oštećuje njihovu opremu i stavlja ih u zatvor", dodala je ona.

Nekoliko novinara je uhapšeno u nedjelju u Minsku poslije demonstracija protivnika auritarnog predsjednika Aleksandra Lukašenka koji je pobijedio. Oni su osuđeni na kazne do 15 dana zatvora, kako je saopćilo bjelorusko udruženje novinara.

"Iako je rekordan broj novinara bio akreditiran da prati izbore, iako su se uslovi rada poboljšali, brutalno postupanje snaga reda s predstavnicima medija nakon izbora uništilo je svaki znak napretka", ocijenila je Dunja Mijatovic.