|

OSCE traži da SAD ostane angažiran na pitanjima evropske sigurnosti i ljudskih prava

OSCE traži da SAD ostane angažiran na pitanjima evropske sigurnosti i ljudskih prava
0
F
FENA
20.10.2007. u 21:00
0
komentara
0

dijeljenja
OSCE traži da SAD ostane angažiran na pitanjima evropske sigurnosti i ljudskih prava
Predsjednik Parlamentarne skupštine OSCE-a Goran Lennmarker izjavio je da je Evropa na pravom putu da postane cjelovit i slobodan kontinent, no da je potrebno još dodatnih napora da se osigura sloboda i prosperitet na svim područjima od Crnog mora do Atlantika.
Švedski član parlamenta Goran Lennmarker zatražio je od američkih zakonodavaca da ostanu angažirani na pitanjima evropske sigurnosti i ljudskih prava.

Predsjednik Parlamentarne skupštine OSCE-a rekao je članovima američkog Kongresa da je Evropa postigla dramatičan napredak ka miru i prosperitetu. Nakon turbulentnih godina i dva svjetska rata, Evropa postaje oaza mira i napretka. "Mislim da je ono što danas vidimo u Evropi - ujedinjenje cijelog kontinenta", kaže Lennmarker.

Kazao je da su zemlje istočne Evrope postigle izvanredan demokratski i ekonomski napredak od pada komunizma. No, dodaje predsjedatelj odbora za vanjsku politiku švedskog parlamenta, naš će posao biti završen tek kada cijela Evropa bude slobodan i demokratski kontinent. "To uključuje i zapadni Balkan, šest država i Kosovo, koji još uvijek nisu članice NATO saveza i Evropske unije koja je u osnovi stabilizirala Evropu."

Švedski parlamentarac je rekao članovima američkog Helsinškog odbora da bi OSCE trebao povećati svoj angažman i pomoći demokratizaciji šire evropske regije, uključujući zemlje na području Crnog mora i središnje Azije.

On je pozvao 56 zemalja članica OSCE-a da intenziviraju svoje napore u rješavanju takozvanih zamrznutih sporova – u Nagorno Karabahu, Abhaziji, Južnoj Osetiji i Transdnjestru. Dodao je da sukobi ove vrste sa sobom nose visoke ljudske, ekonomske i političke gubitke.

Ovaj visoki dužnosnik OSCE-a kaže da status Kosova mora biti riješen uskoro kako bi se izbjeglo da ova regija s oko dva miliona stanovnika postane novi zamrznuti sukob.

Rusija, koja je članica OSCE-a, održat će parlamentarne izbore u decembru. Lennmarker kaže da odbor ovog tijela koji nadgleda izbore još nije dobio poziv od Rusije da nazoči izborima, u kapacitetu promatrača izbora za Dumu. Uz slanje svojih promatrača u nedemokratske zemlje, OSCE također šalje predstavnike da nazoče izborima u zemljama poput Francuske i Sjedinjenih Država.

Ruski predsjednik Vladimir Putim, međutim, kritizirao je ovu organizaciju da se želi miješati u unutrašnje stvari Rusije.
Lennmarker je izjavio za Glas Amerike da se nada da će pregovarači Srbije i kosovskih Albanaca uspjeti postići dogovor o pitanju statusa te pokrajine. No, on također očekuje da će se Evropa ujediniti iza ideje pozitivnog rješenja ovog pitanja ukoliko se pregovarači dviju strana ne uspiju pomaknuti s mrtve tačke i u skorom roku razriješiti nepomirljiva stajališta Beograda i Prištine.

"U Evropi vlada mišljenje da postoji perspektiva za ulazak u Evropsku Uniju i za Srbiju i za Kosovo. U Evropi postoji jak poticaj za njihovim članstvom. Mi ih želimo u Evropskoj uniji. Sve zemlje zapadnog Balkana imaju jasnu perspektivu za članstvo", rekao je Lennmarker.

Sa 310 međunarodnih i 990 lokalnih članova, OSCE-ova misija na Kosovu je trenutno najveća operacija ove organizacije. Lennmarker kaže da će OSCE ostati angažiran na procesu demokratizacije Kosova, bez obzira na konačno rješenje političkog statusa ove pokrajine.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.