Svijet
75

OSCE produžio mandat Dunji Mijatović na godinu dana

FENA
Dunja Mijatović (Foto: FENA)
Dunja Mijatović (Foto: FENA)
Predsjedavaći OSCE-a i njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier danas je pozdravio odluku Ministarskog vijeća OSCE-a da produži mandat predstavnici OSCE-a za slobodu medija Dunji Mijatović na godinu dana, saopćeno je u srijedu iz Misije OSCE u BiH.

Dunja Mijatović je posvećeni i neumorni zagovornik promocije i zaštite slobode izražavanja u slobodnim medijima u regiji OSCE-a i van nje izjavio je Steinmeier.

Naglasio je da je u ovim vremenima sukoba i kriza, snažan i nezavisan glas, koji čvrsto poštuje princip slobode medija, bitniji nego ikada.

Mijatović je preuzela dužnost zastupnice OSCE-a za slobodu medija u martu 2010. i imenovana je na novi trogodišnji mandat 2013. godine, podsjeća se u saopćenju.

"Volio bih se zahvaliti Dunji Mijatović za njen sjajani nastup tokom posljednjih šest godina i njenu spremnost da nastavi ovaj zahtijevan rad", izjavio je Strinemeier.

On je pozvao sve države članice OSCE-a da podrže zastupnicu za slobodu medija u njenim naporima da ispuni svoj značajan mandat nadziranja medijskih sloboda u okviru sistema ranog upozoravanja i pomaganja državama članicama OSCE-a da ispune svoje obaveze na polju slobode izražavanja i slobodnih medija, navodi se u saopćenju.