{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OSCE poziva na borbu protiv mržnje

F
5.5.2009. u 09:28
0
0
OSCE poziva na borbu protiv mržnje
0
OSCE poziva na borbu protiv mržnje
U sjedištu Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Beču u ponedjeljak je počeo dvodnevni skup protiv mržnje - pozivom državama da pojačaju napore u borbi protiv nasilja motiviranog mržnjom.
Više od 130 stručnjaka i predstavnika vlada i civilnog društva sudjeluje na ovom skupu u organizacji OSCE-ova Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

"Razlog ukazivanja na ovaj problem je povećan broj nasilnih incidenata u regiji OSCE-a koje bismo mogli svrstati u kategoriju mržnje. Aktuelna ekonomska kriza je mogući činilac koji ovo uzrokuje", ocijenila je grčka ambasadorica pri OSCE-u Mara Marinaki u ime službene Atine koja do kraja godine predsjedava ovom organizacijom.

"Zemlje članice OSCE-a su više puta ponavljale svoju opredijeljenost za borbu protiv krivičnih djela motiviranih rasizmom, ksenofobijom i drugim oblicima netolerancije. Dok su ta opredjeljenja bitna, najvažnije je da ona na terenu vode ka rezultatima", naglasio je direktor ODIHR-a Janez Lenarčič.

U zajedničkom stavu, predstavljenom prvog dana skupa, predstavnici civilnog društva apelirali su na vlade da prilagode zakone i pooštre kazne za zločine motivirane mržnjom, prenijele su agencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: