{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OSCE poziva na borbu protiv mržnje

F
5.5.2009. u 09:28
0
0
OSCE poziva na borbu protiv mržnje
0
OSCE poziva na borbu protiv mržnje
U sjedištu Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Beču u ponedjeljak je počeo dvodnevni skup protiv mržnje - pozivom državama da pojačaju napore u borbi protiv nasilja motiviranog mržnjom.
Više od 130 stručnjaka i predstavnika vlada i civilnog društva sudjeluje na ovom skupu u organizacji OSCE-ova Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

"Razlog ukazivanja na ovaj problem je povećan broj nasilnih incidenata u regiji OSCE-a koje bismo mogli svrstati u kategoriju mržnje. Aktuelna ekonomska kriza je mogući činilac koji ovo uzrokuje", ocijenila je grčka ambasadorica pri OSCE-u Mara Marinaki u ime službene Atine koja do kraja godine predsjedava ovom organizacijom.

"Zemlje članice OSCE-a su više puta ponavljale svoju opredijeljenost za borbu protiv krivičnih djela motiviranih rasizmom, ksenofobijom i drugim oblicima netolerancije. Dok su ta opredjeljenja bitna, najvažnije je da ona na terenu vode ka rezultatima", naglasio je direktor ODIHR-a Janez Lenarčič.

U zajedničkom stavu, predstavljenom prvog dana skupa, predstavnici civilnog društva apelirali su na vlade da prilagode zakone i pooštre kazne za zločine motivirane mržnjom, prenijele su agencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: