Svijet
0

OSCE odustao i od predsjedničkih izbora u Rusiji

FENA
Većina londonskih listova objavljuje u petak da posmatrači Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), koji nisu nadzirali decembarske parlamentarne izbore u Rusiji, zbog izostanka saradnje ruskih vlasti neće pratiti ni predstojeće predsjedničke izbore.

Ovaj put je sporan bio datum početka misije, piše The Independent, uz ocjenu da je izostanak OSCE-ove misije još jedan udarac legitimitetu martovskog glasanja.

Bit će to "najmanje konkurentno glasanje u ruskoj historiji", kako je to u razgovoru za list primijetio predstavnik jedne nezavisne agencije za praćenje izbora u Moskvi.

Ovakav razvoj govori da je izbor Dmitrija Medvedeva na mjesto ruskog predsjednika gotova stvar, piše Independent. Independent u posebnom tekstu također piše o vjerovatnom nasljedniku Vladimira Putina, ali iz nešto drugačijeg ugla.

Političari se u posljednje vrijeme, piše list, prosto utrkuju da javnosti otkriju svoje muzičke ukuse, pa sa tako zna da britanski premijer Gordon Brown sluša grupu "Arctic Monkeys", a čelnik konzervativaca David Cameron grupu "The Killers".

Dmitri Medvedev ih je izgleda nadmašio, jer hard rok veterane "Deep Purplee" ne samo da voli već će ih dovesti u Moskvu - kako bi zabavljali goste na njegovoj privatnoj zabavi povodom petnaest godina od osnivanja kompanije Gazprom.

Independent prenosi da svjetske muzičke zvijezde iza zatvorenih vrata često zabavljaju predstavnike visokoga ruskog društva, te kako je poznato da su do sada tako nastupali George Michael, Beyonce Knowles i Christina Aguilera.

Jedan od ljubitelja "Deep Purpleea" na ruskoj internet stranici posvećenoj grupi pozdravlja muzički ukus Dmitrija Medvedeva, ali primjećuje da obični Rusi na koncerte te grupe moraju da idu "za svoje pare", a da ih ruski političari organizuju trošeći novac građana, piše Independent.