{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OSCE neće nadgledati izbore u Rusiji

F
16.11.2007. u 13:27
0
0
OSCE neće nadgledati izbore u Rusiji
0
OSCE neće nadgledati izbore u Rusiji
Međunarodna organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), koja je zadužena za nadzor izbora, saopćila je kako neće poslati svoje posmatrače u Rusiju da nadziru parlamentarne izbore jer su im uskraćene vize. Organizacija je za takvu odluku okrivila "odgode i ograničenja" u osiguravanju dozvola za ulazak u Ruisiju.
OSCE je prošlog mjeseca optužio Moskvu za "ograničenja bez presedana" nastojanja ove organizacije da nadzire parlamentarne izbore u Rusiji.

Rusija je odbacila te kritike. Očekuje se da stranke odane predsjedniku Vladimiru Putinu pobijede na izbrima 2. decembra.

Rusija je umanjila značaj posljednjeg saopćenja objave OSCE-a da će otkazati svoju misiju u toj zemlji.

Portparol ministarstva vanjskih posolova Mihail Kaminjin izjavio je da nadzorno tijelo "ima pravo donijeti bilo kakvu odluku", javila je novinska agencija Interfax.

Sudeći po dopisniku BBC-a iz Moskve, Jamesu Rodgersu, izgleda kako će spor s OSCE-om lišiti Rusiju ocjene izbora koju mnoge zapadne vlade smatraju odlučujućom za procjenu da li su izbori bili zaista slobodni i pošteni.

Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) saopćio je da su ruske vize za njegove stručnjake i posmatrače "kontinuirano uskraćivane".

U pismu koje je organizacija poslala ruskoj izbornoj komisiji izražava se "žaljenje" što "odgode i ofgraničenja" znače "da nećemo biti u stanju ispuniti svoj mandat".

Sudeći po novinskoj agenciji Reuters, ruski izborni šef je ove sedmice okrivio strane posmatrače za odgađanje u davanju viza, tvrdeći kako im je trebalo previše vremena da ispune neophodne obrasce.

Moskva je prošlog mjeseca poslala pismo OSCE-u tvrdeći kako želi da bude konsultirana o sastavu delegacije.

Moskva je zatražila da se broj posmatrača smanji na 70 ljudi - daleko manje od 645 poslanih u Rusiju prije četiri godine da nadziru parlamentarne izbore.

Američka vlada je izjavila da je "zabrinuta" zbog očiglednog ograničenja nametnutog misiji OSCE-a.

OSCE često šalje svoje posmatrače na izbore širom svijeta. Njegovih 56 država članica su zemlje iz Evrope, centralne Azije, SAD-a i Kanade.

Očekuje se da na izborima pobijedi Ujedinjena Rusija, najveća stranka odana predsjedniku Vladimiru Putinu.

Putin, koji će iduće godine odstupiti s položaja predsjednika države, popularan je među brojnim Rusima zbog svoje ekonomske i vanjske politike.

Opizicijske grupe i aktivisti za ljudska prava, pak, optužuju ga da je obnovlja autoritarnu praksu iz sovjetskih vremena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: