Svijet
0

OSCE ne želi više posmatrača u Gruziji

FENA
Organizacija za sigurnost i suradnju u Evropi (OSCE) odustala je, zbog protivljenja Rusije, da pošalje dodatne posmatrače u Gruziju, saopćio je predsjedavajući ove organizacije Antti Turunen u četvrtak u Beču.

"Nismo dobili pristanak o pitanju posmatrača bez obzira na mjesec dana pregovora", rekao je Turunen, finski ambasador pri OSCE-u, koji zastupa ministra vanjskih poslova Alexandera Stubba, čija zemlja predsjedava ove godine organizacijom na sastanku stalnoga vijeća OSCE-a.

OSCE je prvobitno bio predvidio da rasporedi ukupno stotinjak posmatrača u Gruziji, kako bi pratili povlačenje ruskih trupa nakon sukoba u Južnoj Osetiji.

Osam posmatrača je već na licu mjesta, dvadeset je poslano kao pojačanje i ostalo je još 80 posmatrača za misiju nadzora.

Zbog protivljenja Rusije, jedna od glavnih tačaka spoticanja je zona odgovornosti za posmatrače koja isključuje Južnu Osetiju", naglasio je Turunen.

"Iscrpili smo sve diplomatske puteve unutar organizacije, ne vidim razloga za nastavak pregovora", dodao je Turunen, nagovještavajući da se lopta sada nalazi na suprotnoj strani.