Svijet
0

OSCE kritizira ruske vlasti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Organizacija za evropsku sigurnost i saranju saopćila je da nesposobnost ruskih vlasti da riješe ubistva poznatih novinara, poput likvidacije Ane Politkovskaje, ukazuje na krizu u oblasti poštovanja ljudskih prava u toj zemlji.

Sud u Rusiji oslobodio je u četvrtak krivice optužene za umiješanost u ubistvo ruske novinarke Ane Politkovske. Tri muškarca bila su optužena za pomaganje nalogodavcima i izvršiocima napada, koji još nisu otkriveni.

Dvojica Čečena, braća Džabrail i Ibragim Mahmudov, bili su optuženi za praćenje Politkovskaje radi utvrđivanja njenog uobičajenog dnevnog kretanja.

Treći muškarac, Sergej Hadžikurbanov, optužen je da je nabavio oružje kojim je Politkovskaja ubijena. Ana Politkovskaja usmrćena je iz vatrenog oružja 2006. u Moskvi, u hodniku stambene zgrade u kojoj je živela.

Za trojicu optuženih za umiješanost u ubistvo, ovakav ishod procesa ogromno je olakšanje, ali je za ruske vlasti katastrofa na planu odnosa sa javnošću, javio je BBC-ev moskovski dopisnik.

Skoro dvije i po godine nakon što je Politkovskaja ubijena, proces je trebalo je da pokaže da će pravda biti zadovoljena. Umjesto toga, suđenje se pretvorilo u fijasko. Dokazi protiv trojice optuženih bili su izuzetno slabi i porota na kraju jednostavno nije vjerovala tvrdnjama tužilaca, navodi naš dopisnik.

Govoreći ispred suda, advokat optuženih je presudu je nazvao "pobjedom za rusku pravdu".

Prema njegovim riječima, ruske vlasti sada će biti primorane da pronađu prave ubice Ane Politkovskaje, koje su još uvijek na slobodi, prenosi dopisnik BBC-ja iz Moskve.