Svijet
0

Osborne poručio Škotima: Ako napustite Veliku Britaniju gubite funtu

FENA
George Osborne (Foto: EPA)
George Osborne (Foto: EPA)
Britanija je u četvrtak upozorila Škotsku da će izgubiti funtu ukoliko Škoti budu glasali za nezvisnost, u dosad najagresivnijem pokušaju da osujeti pokušaj nacionalista da raskinu 307 godina staru uniju s Engleskom.

U posljednjoj salvi orkestrirane britanske kampanje da zadrži Škotsku u Ujedinjenom Kraljevstvu, britanski ministar finansija George Osborne nastojao je igrati na kartu škotskog straha od gubljenja funte rekavši da će secesija skupo koštati Škote i dovesti ih u potencijalno eksplozivnu situaciju.

"Funta nije novčano sredstvo koje će dijeliti dvije zemlje nakon raspada, kao da je riječ o kolekciji CD-ova", izjavio je Osborne, najbliži saveznik britanskog premijera Davida Camerona, na govoru u Edinburghu, prenosi Reuters.

"Ukoliko Škotska napusati Ujedinjeno Kraljevstvo, napustiti će i funtu", kazao je.

Škotsko glasanje na referendumu o nezavisnosti na kojem će biti ponuđene opcije "za" i "protiv" održat će se 18. septembra.

Glasanje će biti otvoreno za oko četiri miliona stanovnika Škotske starijih od 16 godina.

Govor, naslovljen kao "Škotsko zadržavanje funte i ekonomska sigurnost koju ono donosi", ponavljanje je Cameronovog pokušaja prošle sedmice da patriotskim govorom apeluje na jedinstvo.

Govor Osborna, 42-godišnjeg tvorca britankih napora da smanji javnu potrošnju, nosi, međutim, mnogo oštriju poruku Škotima: Ako napustite Ujedinjeno raljevstvo, izgubit ćete funtu i plaćat ćete više kamatne stope.

"Nema nikakve zakonske osnove zašto bi ostatak Ujedinjenog Kraljevstva trebao dijeliti svoju valutu sa Škotskom", izjavio je Osborne.

Osborneovo upozornje ponovit će u narednim danima finansijski šefovi druge dvije najveće britanske stranke, Ed Balls iz Laburista i Danny Alexander iz Liberalnih demokrata.