Svijet
1

Osamnaestogodišnji gradonačelnik iz Michigana

FENA
U gradiću Hillsdale, nedaleko od Detroita, u saveznoj državi Michigan, gradonačelnik je 18-godišnji učenik srednje škole. On je vjerovatno i najmlađi gradonačelnik u Sjedinjenim Državama.

Hillsdale je gradić s otprilike 9 hiljada stanovnika u južnom dijelu savezne države Michigan. Nakon što su mnogi stanovnici izgubili posao zbog premještanja mnogih radnih mijesta u područja u kojima se može ostvariti veći profit, 18-godišnji Michael Sessions je bio među onima koji su potražili novi posao – kandidirao se za gradonačelnika.

Izborna kampanja temeljila se na strategiji 'od vrata do vrata', obilazeći svoje potencijalne glasače. Finansirao ju je sa 700 dolara koje je zaradio preko ljeta.

Michael Sessions je u novembru 2005. pobijedio na izborima za gradonačelnika, s prednošću od 2 glasa.

Doug Ingles, koji je bio protukandidat, upravlja lokalnim zabavnim centrom. Kaže kako mu nije krivo što je izgubio od tako mladog i neiskusnog protivnika: "Michael Sessions ima podršku cijelog mjesta i moju osobnu podršku. Vjerujem da će biti vrlo uspješan gradonačelnik i da će naše mjesto - s njim na čelu - krenuti naprijed."

Jedno od glavnih izbornih obećanja Michaela Sessionsa bilo je da će - ako postane gradonačelnik - vratiti radna mjesta u Hillsdale. O tome danas kaže: "Moramo vratiti radna mjesta u grad. To nam je glavni prioritet. Iz osobnog iskustva znam kako je kada neko u obitelji izgubi posao, budući da je moj otac bio jedan od onih koji su izgubili svoje radno mjesto."

Plaća gradonačelnika u Hillsdaleu je 3 hiljade dolara godišnje.

Gradonačelnik ovog mjesta nadomak Detroitu nema ni svoj ured. Usto, Michael Session također mora žonglirati između svojih školskih obaveza i obaveza gradonačelnika. "Mislim da dobro obavljam svoj posao, i u školi i na dužnosti gradonačelnika. Na posao gradonačelnika gledam jednako kao na izvanškolske aktivnosti u koje su uključeni moji prijatelji", kazao je Michael Sessions, javio je Glas Amerike.

Dodaje da je 'oduvijek bio zaljubljenik u politiku'. Za glasanje se registrirao samo dan nakon 18. rođendana, a u izbornu utrku za mjesto gradonačelnika se prijavio dan poslije toga. Njegova majka, Lori Sessions, kaže kako je izrazito ponosna na sina - ona je uvjerena da Michael odlično obavlja svoj novi posao.

Michael Sessions kaže da njegova poruka glasi: mlade treba shvaćati ozbiljno, jer oni svojim angažmanom u politici mogu napraviti mnogo toga pozitivnog.