Svijet
17

Osama bin Laden teroristima ostavio 29 miliona dolara

Klix.ba
Osama bin Laden (Foto: EPA)
Osama bin Laden (Foto: EPA)
Ubijeni vođa terorističke organizacije Al Kaida Osama bin Laden je teroristima ostavio lično bogatstvo koje se procjenjuje na 29 miliona dolara, koliko je imao 2011. godine, kada je ubijen u Pakistanu.

Bin Ladenova oporuka je pronađena u dokumentima koji su se nalazili u njegovom skloništu u Abbotabadu u Pakistanu, a objavili su ih američki mediji. Bivši vođa je od svoje porodice zatražio da poštuju nejgovu volju te da se njegovo bogatstvo "potroši na džihad u ime Allaha". O bogatstvu je pisao dok je bio u Sudanu, ali nije poznato da li se radi samo o novcu ili o još nekoj vrsti imovine.

U Sudanu je Bin Laden devedesetih živio pet godina kao gost sudanske vlade.

Da li je njegov novac završio u rukama terorista, zasad nije poznato.

Među pismima koja su pronađeni su ona u kojima traži od Amerikanaca da se bore protiv klimatskih promjena i spase čovječanstvo, tu je i pismo u kojem navodi kako strahuje da će stomatolog ugraditi uređaj za praćenje u zub njegove supruge, a pisao je i o planovima za medijsku kampanju s ciljem obilježavanja 10. godišnjice terorističkih napada u SAD-u.

Pronađeni su dokumenti koji predstavljaju Bin Ladenove analize napretka Zapada u radu protiv terorizma, kao i američke kampanije u Afganistanu.

"Mislili su da će rat biti lagan i da će svoje ciljeve ispuniti za nekoliko dana ili sedmica. Moramo biti strpljivi, strpljenje donosi pobjedu", pisao jke Bin Laden.

Teroristički vođa je ubijen u akciji američkih specijalnih snaga u maju 2011. godine nakon napada na njegovo sklonište u Abbotabadu u Pakistanu. Od tada je na čelu Al Kaide Ayman al-Zawahiri.