Svijet
0

Osama bin Laden pozvao muslimane na slamanje okupacije Gaze

FENA
Čelnik Al-Qaide Osama bin Laden pozvao je muslimane širom svijeta na borbu za slamanje izraelske okupacije pojasa Gaze i na borbu protiv arapskih vlada koje sarađuju sa židovskom državom.

"Nema drugog načina da se oslobode palestinske teritorije bez borbe", tvrdi glas sa audiosnimka za koji se vjeruje da pripada Bin Ladenu, prenijela je agencija DPA.

"Svaki od nas je odgovoran za smrt našeg potlačenog naroda Gaze gdje je na stotine ljudi izgubilo život zbog tiranske blokade (Gaze)", snimljeno je na traci koja je objavljena na islamističkoj internetskoj stranici na kojoj su i ranije emitirani snimci Bin Ladenovih poruka.

Najnovija poruka je druga u posljednja tri dana na kojoj se iz sjedišta terorističke mreže Al-Qaide optužuju arapski čelnici za žrtvovanje Palestinca i osuđuju države poput Egipta koji podržava Izrael i Zapad protiv islama.

Bin Ladenova prethodna poruka koja je emitirana prošlog petka na internetu poziva na borbu protiv Izraela i njegovih zapadnih saveznika, što je, kako se navodi, "najvažniji zadatak njegove organizacije".

Istovremeno se osuđuje obilježavanje 60. godišnjice osnivanja Izraela, uz osporavanje te države i poziva na oslobađanje Palestinaca.