Svijet
0

Osama bin Laden je živ i zdrav

FENA
Brat ubijenog talibanskog lidera izjavio je da je vođa al-Qaide Osama bin Laden živ i zdrav i da je primio pismo saučešća od njega nakon što mu je brat ubijen u maju.

"On je živ, aktivan je i zdrav", izjavio je hadži Mansour Dadullah, lider talibanskih militanata, o bin Ladenu.

"On mi je poslao pismo saučešća nakon žrtve mog brata mule Dadullaha", izjavio je on za televiziju Al Jazeera. Nije jasno kada je intervju obavljen, prenosi Reuters.

Mulu Dadullaha ubile su snage pod američkim vodstvom. Njegova smrt smatra se najtežim udarcem talibanskoj pobuni od uklanjanja militanata s vlasti u 2001. godini od koalicije pod američkim vodstvom zbog pružanja utočišta bin Ladenu.

Bin Laden "mi je poručio da slijedim stope svog brata i tražio je od muslimana da slijede stope mule Dadullaha jer je on bio mudžahid", izjavio je Dadullah, koga je Al Jazeera opisala kao vojnog vođu talibana.

Mula Dadullah je bio vodeći tvorac rastućih napada, uključujući samoubilačke napade, napade protiv afganistanskih i zapadnih vojnika u južnom Afganistanu, kao i otmice stranaca i lokalnih stanovnika i niz odrubljivanja glava.

Mulu Dadullaha naslijedio je relativno nepoznati brat, mula Bakht Mohammad.

Dadullah je izjavio za Al Jazeeru da bin Laden, koji je saudijskog porijekla, izbjegava medijsko izlaganje zbog vlastite sigurnosti.