Svijet
0

Osam poginulih u Afganistanu

FENA
Jedan kanadski i jedan litvanski vojnik u NATO-ovim snagama poginuli su u odvojenim napadima u Afganistanu, saopćilo je u utorak afganistansko ministarstvo odbrane, dodajući da su afganistanski vojnici ubili šest pobunjenika i uhvatili jednoga pakistanskog militanta.

Jedan kanadski vojnik je poginuo, a drugi je ranjen kada su militanti u ponedjeljak napali njihovu stražarnicu u okrugu Panvaji, u južnoj provinciji Kandahar, pa ukupan broj poginulih kanadskih vojnika u Afganistanu sada iznosi 90, piše u izvještaju kanadskog ministarstva odbrane.

Litvanski vojnik je poginuo, a tri su ranjena kada je eksplodirala nagazna mina u mjestu Maimana, prijestonici sjeverne provincije Farjab, saopćila je vojska, dok je afganistanska policija dodala da je u napadu ranjeno 13 civila i dva norveška vojnika, prenijela je agencija DPA.

U međuvremenu je afganistansko ministarstvo odbrane saopćilo da je šest militanata poginulo u ponedjeljak u sukobima u jugoistočnoj provinciji Paktika, koja se graniči s Pakistanom.

Tokom tih sukoba uhvaćen je jedan pakistanski pobunjenik, sljedbenik Baitullaha Mehsuda, vođe pakistanskih talibana, i zaplijenjeno sedam pušaka tipa AK-47.

Afganistanske vlasti optužuju ekstremiste da s pakistanske teritorije uskaču na afganistansku i tamo napadaju afganistanske i međunarodne snage.

Od početka godine u borbama je poginule više od 2.600 ljudi, uglavnom pobunjenika.