|

Osam Indijki preminulo tokom sterilizacije

Osam Indijki preminulo tokom sterilizacije
6
S
SRNA
11.11.2014. u 08:48
6
komentara
6

dijeljenja
Osam Indijki preminulo tokom sterilizacije Foto: EPA
Osam žena je preminulo tokom operacije sterilizacije u zdravstvenom kampu koji su organizovale vlasti u državi Čatizgar u centralnom dijelu Indije.
Još 30 žena primljeno je u bolnicu, a ljekari navode da je nekoliko u teškom stanju. Operacije tubektomije izvršene su tokom vikenda nad 83 žene u selu Pendari u oblasti Bilaspur.

Zvaničnici negiraju nemar, ali mještani sugerišu da su operacije izvršene "na brzinu". Očevici ističu da je 83 žene za samo šest časova operisao jedan ljekar uz asistenta.

"Uzrok smrti biće poznat nakon obdukcije nakon čega će javnosti biti dostupan izvještaj", rekao je zvaničnik zdravstvene službe u oblasti Bilaspur R.K. Bange.

Vlada je naredila temeljnu istragu o incidentu.

Ovo nije prvi sličan slučaj u Indiji. U januaru 2012. godine, tri osobe su uhapšene u državi Bihar jer su izvršili operacije sterilizacije nad 53 žene za samo dva sata. Uhapšeni su operacije vršili na otvorenom i bez anestezije.

Mnogi članovi indijske Vlade zabrinuti su zbog velikog broja stanovništva, koje će, prema predviđanjima, do 2030. godine preteći Kinu.

Vlasti proteklih nekoliko decenija promovišu planiranje porodice i pokušavaju da ubijede stanovništvo da imaju manji broj djece. Kampovi za sterilizaciju često se organizuju radi masovnog izvršenja vazektomije ili tubektomije, a vlasti nekoliko indijskih država nude inicijative parovima za dobrovoljnu sterilizaciju.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...