{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osam godina prinudnog rada aktivistima "Zoine arke"

F
27.12.2007. u 13:14
0
0
Osam godina prinudnog rada aktivistima "Zoine arke"
0
Osam godina prinudnog rada aktivistima "Zoine arke"
Foto: Reuters
Sud u Čadu osudio je u šestero aktivista francuske humanitarne organizacije "Zoina arka“ na osam godina prinudnog rada zbog pokušaja da više od 100 djece iz Čada prebace u Francusku.
Francuzi, koji su uhapšeni u oktobru, proglašeni su krivima za "pokušaj otmice djece i kršenje njihovih građanskih prava".

Kada je u oktobru izbila afera, humanitarna organizacija je tvrdila da su djeca koju je željela avionom prebaciti u Francusku ratna siročad iz Darfura, pokrajine u susjednom Sudanu, koja graniči sa Čadom.

Utvrđeno je međutim da je većina djece iz Čada i da su im roditelji živi, a afera je uzburkala strasti u Čadu koji je nekada bio francuska kolonija.

Predstavnik Zoine arke Christophe Letien je u razgovoru za BBC rekao da je "zaprepašćen, zgađen i zbunjen" odlukom suda. On je kazao da dokazi odbrane uopće nisu uzeti u obzir.

Predstavnici Zoine arke kažu kako su zaista vjerovali da su to siročad iz Darfura i da su ih prevarili ljudi s kojima su sarađivali u Čadu.

I francuska vlada i Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) ocijenili su međutim kako je pokušaj Zoine arke da evakuira djecu iz Čada bio nezakonit.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: