{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osam godina prinudnog rada aktivistima "Zoine arke"

F
27.12.2007. u 13:14
0
0
Osam godina prinudnog rada aktivistima "Zoine arke"
0
Osam godina prinudnog rada aktivistima "Zoine arke"
Foto: Reuters
Sud u Čadu osudio je u šestero aktivista francuske humanitarne organizacije "Zoina arka“ na osam godina prinudnog rada zbog pokušaja da više od 100 djece iz Čada prebace u Francusku.
Francuzi, koji su uhapšeni u oktobru, proglašeni su krivima za "pokušaj otmice djece i kršenje njihovih građanskih prava".

Kada je u oktobru izbila afera, humanitarna organizacija je tvrdila da su djeca koju je željela avionom prebaciti u Francusku ratna siročad iz Darfura, pokrajine u susjednom Sudanu, koja graniči sa Čadom.

Utvrđeno je međutim da je većina djece iz Čada i da su im roditelji živi, a afera je uzburkala strasti u Čadu koji je nekada bio francuska kolonija.

Predstavnik Zoine arke Christophe Letien je u razgovoru za BBC rekao da je "zaprepašćen, zgađen i zbunjen" odlukom suda. On je kazao da dokazi odbrane uopće nisu uzeti u obzir.

Predstavnici Zoine arke kažu kako su zaista vjerovali da su to siročad iz Darfura i da su ih prevarili ljudi s kojima su sarađivali u Čadu.

I francuska vlada i Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) ocijenili su međutim kako je pokušaj Zoine arke da evakuira djecu iz Čada bio nezakonit.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: