Mjere opreza
18

Osam država blokiralo letove Boeinga 737 MAX 8, čeka se zabrana još deset zemalja

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Singapur i Meksiko odlučili su prizemljiti sve aktivne letove Boeinga 737 MAX 8 te zabraniti ulazak u državu svima koji su odletjeli. Ova odluka ostaje na snazi dok se ne utvrde detalji nesreće koja se dogodila u nedjelju.

Meksička avijacija izjavila je kako prati situaciju, ali kako još uvijek vjeruju da je ovaj avion u potpunosti siguran i ispravan. U ovoj odluci pridružio im se i Singapur koji je zabranio da ovaj model aviona, kao i svi slični njemu ulaze u Singapur i izlaze iz njega. Ove avione je do sada blokiralo osam država, a na čak deset njih se još uvijek čeka, prenosi CNN.

Iz sata u sat je sve više informacija o ljudima koji su poginuli u padu aviona, a porodice su skrhane bolom. Postavlja se pitanje da li su avioni Boeing 737 MAX 8 ispravni i sigurni za letove.

"Nikad nisam rekao da nije sigurno voziti određeni model aviona, ali ovaj put ću to morati reći", rekao je David Soucie, FAA inspektor sigurnosti, zbog činjenice da je isti model aviona pao i u oktobru. Pad u Etiopiji i oktobarski pad istog modela aviona izazivaju brojne sumnje zbog činjenice da su oba aviona pala samo nekoliko minuta nakon uzlijetanja.

Neki ovaj slučaj nazivaju veoma sumnjivim, dok su neki uvjereni da je riječ o pukoj slučajnosti te da ne treba dovoditi u pitanje sigurnost drugih aviona modela Boeing 737 MAX 8.