Klasik književnosti
28

Orwellov roman je bio zabranjen u Rusiji, a sada je jedna od najprodavanijih knjiga

B. R.
Roman "1984" je u Sovjetskom Savezu bio zabranjen do 1988. (Foto: Shutterstock)
Roman "1984" je u Sovjetskom Savezu bio zabranjen do 1988. (Foto: Shutterstock)
Roman Georgea Orwella "1984" je bio zabranjen u Sovjetskom Savezu, a sada je jedna od najprodavanijih knjiga u Rusiji.

Ovaj distopijski roman o totalitarizmu je ove godine bio najtraženije djelo na ruskoj internetskoj platformi za prodaju knjiga LitRes. Po broju preuzimanja s ove platforme nalazi se na drugom mjestu.

Britanski književnik objavio ga je 1949., nedugo nakon poraza nacista i u osvit hladnog rata između onih koji su bili saveznici u Drugom svjetskom ratu. Knjiga je u Sovjetskom Savezu bila zabranjena do 1988.

Orwell je naveo da mu je diktatura Josifa Visarionoviča Staljina u Sovjetskom Savezu bila inspiracija za djelo o kultu ličnosti svevidećeg Velikog brata čija "misaona policija" plaši građane da se upuste u "dvomišljenje" kako bi vjerovali da je je "rat mir, a sloboda ropstvo".

Pojedini smatraju da elementi takve vladavine postoje u režimu ruskog predsjednika Vladimira Putina. Međutim, prevoditeljica romana "1984" na ruski Darja Tselovalnikova paralele vidi negdje drugo.

Prema njenim riječima, Orwell nije ni u najgorim noćnim morama sanjati da će era liberalnog totalitarizma ili totalitarnog liberalizma početi na Zapadu i da će se otuđeni ljudi, prilično individualizirani, ponašati kao bijesno krdo, prenosi CNN.