Tajland
0

Oružani sukobi policije i demonstranata

SRNA
Tajlandska armija ispalila je jutros hice upozorenja u vazduh na velikoj raskrsnici u prijestonici Bangkoku dok su demonstranti na bezbjednosne snage bacali vatrene bombe, izjavili su očevici.

Analitičari navode da su sukobi, zbog kojih je odložen planirani dvodnevni Azijski samit, narušili povjerenje u vladu, dok su nanijeli još jedan udarac tajlandskoj ekonomiji poljuljanoj zbog prošlogodišnjeg političkog haosa i globalne finansijske krize.

Direktor Medicinskog centra u Bangkoku Peraphong Sajčeo rekao je da je na raskršću u Bangkoku povrijeđeno 77 lica, dok je 19-oro zadržano u bolnicama. Četiri povrijeđena imali su rane od metaka - dva civila i dva vojnika.

Portparol tajlandske vojske pukovnik Sansern Kaevkamner rekao je da je uhapšen određen broj demonstranata.

Prema njegovim riječima, nemiri su započeli nakon što su vojnici na vozilima sa megafonima od demonstranata u crvenim majicama zatražili da uklone višednevne blokade sa raskrsnice Din Daeng u Bangkoku.

Ovo raskršće je od ključne važnosti za saobraćajni sistem u Bangkoka, mada je danas početak trodnevnih praznika povodom tajlandske Nove godine i brojni stanovnici su otišli iz prijestonice.

Pristalice bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre nose crvene majice, dok su u žutim pripadnici "Narodne alijanse za demokratiju" ili Šinavatrini protinici.

Premijer Abisit Vedžadživa proglasio je vanredno stanje u Bangkoku nakon što je zbog demonstracija otkazan Azijski samit koji je tokom vikenda trebalo da bude održan u odmaralištu Pataja.

Šinavatrine pristalice tvrde da je Vedžadživa postao premijer samo zbog poslaničkih prelazaka u parlamentu koje je planirala vojska. Oni zahtijevaju održavanje prijevremenih izbora.

Nekoliko hiljada "crvenokošuljaša" kampuje u zgradi Vlade, udaljenoj oko četiri kilometra od raskršća Din Daeng, gdje demonstriraju skoro tri sedmice.