Irak
0

Oružani incident na izborima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Današnji izbori u Iraku obavljaju se pod jakim mjerama sigurnosti, ali je i pored toga na sjeveru zemlje zabilježen oružani incident.

U Tikritu, rodnom mjestu Sadama Husena, 150 kilometara sjeverno od Bagdada, ispaljene su tri minobacačke granate, nedaleko od biračkog centra.

Prema prvim izvještajima agencija, u tom napadu nije bilo povrijeđenih. Hiljade policajaca čuvaju biračka mjesta, svi aerodromi i granični prijelazi su zatvoreni. Na današnjim izborima u Iraku biraju se pokrajinski organi vlasti.

Riječ je o prvim izborima u Iraku od 2005. godine i oni će, kako se procjenjuje, pokazati u kojoj mjeri su iračke sigurnosne snage u stanju da osiguraju da izbori prođu u miru, u situaciji kada se očekuje povlačenje američke vojske iz te zemlje.

Za izbore je prijavljeno više od 14.400 kandidata, od kojih žena ima gotovo 4.000, za 440 mjesta u skupštinama 14 od 18 iračkih pokrajina. Irački premijer Nuri al-Maliki nada se da će dobiti podršku u provincijama na jugu zemlje i da će suniti, koji su uglavnom bojkotovali prethodne izbore, sada osvojiti dio vlasti.

Izbori su i politički test za Al-Malikija pred parlamenatrne izbore, koji će biti održani krajem godine. Američki predsjednik Barak Obama želi da ubrza povlačenje vojske SAD-a iz Iraka prije 2011. godine, kada su se o povlačenju dogovorili njegov prethodnik Džordž Buš i iračke vlasti.

Konačni rezultati današnjih izbora bit će poznati tek za mjesec dana, a najmanje nedjelju dana bit će potrebno da budu objavljeni preliminarni rezultati.