UN
0

Organizirani kriminal godišnje ostvari prihod od 85 milijardi eura

FENA
Organizirani kriminal godišnje ostvari prihod od 85 milijardi eura, od čega se daleko najunosnijom pokazala trgovina drogom, saopćio je u ponedjeljak Ured UN-a za borbu protiv droge i organiziranog kriminala.

"Organizirani kriminal je narastao do 'svjetskih proporcija'", ustvrdio je direktor Ureda Jurij Fodorov u ponedjeljak u Beču prilikom otvaranja sastanka posvećenog Konvenciji iz Palerma protiv organiziranog kriminala.

Kokain i heroin uberu godišnje 75 milijardi eura, dok trgovina ljudima, uključujući trgovanje migrantima i seksualno roblje, donese godišnje prihod od sedam milijardi eura.

Uzlet doživljavaju i nove ilegalne aktivnosti, poput trgovine prirodnim resursima (2,5 milijardi eura), krijumčarenje lijekovima (1,15 milijardi eura) te informatički kriminal (700 miliona eura).

Konvencija iz Palerma, koju je ratificiralo 157 zemalja, olakšava suradnju država u suzbijanju kriminaliteta na nivou policije i pravosuđa.

Izvršni direktor Kancelarije UN-a za borbu protiv organizovanog kriminala i narkotika (UNODC) Jurij Fedotov rekao je da je veoma važno da se kriminalcima onemogući pristup novcu zarađenom na ilegalan način.

"Sve ukazuje da je novac kriminalcima najvažniji i da njima nije bitno da li je prihod krvavo zarađen i da li je profit koštao ljudske živote, rekao je on na početku konferencije zemalja potpisnica Konvencije UN-a za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (UNTOC)", prenose agencije.

"Ako možemo da kriminalce odvojimo od njihovog novca onda ćemo biti u mogućnosti da se borimo protiv organizovanog kriminala", istakao je Fedotov.

Konvencija UN-a nudi regionalne mere za zapljenu novca i imovine, kao i ukidanje bankarske tajne.

Fedotov je kazao da je, od usvajanja Konvencije, transnacionalni organizovan kriminal u porastu, dodajući da šverc narkotika, a i zarade iz tog ilegalnog posla neprestano rastu i dostižu 100 milijardi dolara.

Prošle godine je 131 zemlja svijeta imala manji bruto nacionalni proizvod od vrijednosti prihoda ostvarenog švercom narkotika.

"Šverceri kokaina i heroina zarađuju svakog sata 12 miliona dolara, naglasio je Fedotov, dodajući da je unosan oblik kriminala i trgovina ljudima", šverc ilegalnih migranata, kao i ilegalna trgovina naoružanjem.

On je rekao da se kriminalno tržište prostire širom planete i da je bolje povezano nego ikada ranije.

Šef UNODC-a pozvao je sve zemlje, koje to do sada nisu učinile, da ratifikuju sve protokole Konvencije.

Napredak međunarodnih napora u suočavanju s transnacionalnim organizovanim kriminalom biće u žiži pažnje sastanaka učesnika konferencije koja se održava do 22. oktobra.

Deset godina nakon stupanja na snagu države će razmotriti implementaciju UNTOC, poznatijeg kao Palermska konvencija.

Konvencija, sa svojim protokolima o trgovini ljudima i naoružanju, kao i prebacivanju ilegalaca, predstavlja legalnu osnovu za međunarodnu saradnju protiv svih vrsta ozbiljnih kriminalnih djela.

Ministri i zvaničnici zemalja članice UN-a iznijet će na skupu u Beču pitanja koja se tiču jačanja međunarodnog odgovora na organizovani kriminal.