Kina
0

Organi za presađivanje od osuđenika na smrt

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Većina presađenih organa u Kini potiče od osuđenika nad kojima je izvršena smrtna kazna, objavio je dnevnik China Daily.

Usprkos dekretu iz 2007. godine kojim se zabranjuje poklanjanje organa osoba koje nisu u srodstvu ili bliskoj vezi s primaocem organa, dnevnik konstatujeda 65 posto organa potiče od osuđenika na smrt.

Zamjenik ministra zdravlja Huang Jiefu izjavio je da je prethodno uvijek potrebno dobiti pisani pristanak osuđenih zatvorenika, ali je priznao da to ipak "nije prikladan izvor za dobijanje organa za presađivanje", piše China Daily i dodaje da je uz pomoć Crvenog križa ovih dana osnovano novo tijelo za poklanjanje organa.

Nadležni u Kini već su priznali kako je uobičajeno da se bubrezi, jetra, rožnjača i neki drugi organi uzimaju od pogubljenih zatvorenika, ali bez iznošenja tačnog broja na taj način dobijenih organa.

Dobrovoljno poklonjeni organi ne zadovoljavaju potražnju u Kini gdje samo oko jedan posto od milion osoba kojima je potrebna transplantacija uspijeva dobiti neophodni organ.

Nasuprot tome, crno tržište cvjeta. Trgovci ljudskim organima do kojih dolaze prevarom ili prisilom izdaju čak i ilegalne dokumente o poklanjanju.

Kina je zemlja sa najvećim brojem osuđenika nad kojima je izvršena smrtna kazna. Organizacija Amnesty International objavila je da je 2007. godine u Kini izvršeno 470 pogubljenja.