Svijet
0

Oreol na nebu iznad Sjeverne Koreje u čast Jong-Ila

FENA
AFP
AFP
Golemi i sjajni oreol koji se mogao vidjeti na nebu nedaleko od glavnoga grada Sjeverne Koreje pojavio se na radost posmatrača dan uoči godišnjice dolaska sjevernokorejskog lidera Kim Jong-ila na čelo vojske.

"Dan je bio prilično oblačan i padao je sitan grad. Oko devet sati na nebu kod Pjongjanga pojavio se neuobičajeno veliki oreol na oduševljenje posmatrača", javila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

"Veliki prsten oko sunca zadržao se 30 minuta, bacajući sjajne zrake u sedam boja, a kada se povukao, grad je prestao da pada, a na nebu više nije bilo nijednog oblačka", navodi se u saopćenju.

Kim, sin jedinac bivšega predsjednika i osnivača Sjeverne Koreje Kim Il-sunga, koji je preminuo 1994. godine, obilježio je u nedjelju 15. godišnjicu preuzimanje zapovjedništva nad sjevernokorejskom narodnom vojskom.

Osim što je vrhovni zapovjednik, Kim drži još nekoliko ključnih položaja u zemlji, kao što su dužnosti generalnog sekretara Radničke partije Koreje i predsjednika Komiteta odbrane.

Njegov otac je proglašen vječnim predsjednikom ove zemlje u kojoj je i dalje na vlasti komunistički režim.